Около 1,5 млрд. лева са похарчили българите през лятото за море, планина и удоволствия. Близо 1 млрд. лева са влезли в българската икономика, а 2 пъти по-малко са отишли в чужбина, предимно в Гърция, съобщава Нова телевизия.

Средно всеки от прекаралите отпуската си в България е похарчил по 245 лева за своето пътуване. Чужденците, почивали у нас, пък са пръснали по около 700 лева всеки. Това прави приходите за туризма ни около 3 млрд. лева.

В същото време всеки пети българин живее в бедност, всеки трети – с материални лишения

Очаквано трагичните събития в Турция, Египет, Тунис и Франция изплашиха значителна част от туристите и ги пренасочиха към други дестинации. 

България успя да отхапе „парче“ от тази апетитна баница. Затова отчитаме ръст при германците, руснаците, чехите, поляците и унгарците, които с дошли на почивка у нас.

До края на септември ни очаква още една дълга серия почивни дни – от 22 до 25 септември. Очакванията са за 500 хил. пътувания. Над 70% от тях ще бъдат в границите на България.

Според прогнозите за предстоящата почивка ще извадим от джоба си средно по около 240 лева в родината и двойно повече, ако отидем в чужбина.