1030 фирми от 41 държави са се записали за участие в "Есен 2013" Международен панаир Пловдив, който ще се проведе между 30 септември и 5 октомври. За първи път има официално участие на Индия. В "Автомобилния салон", който традиционно събира най-много публика, са включени 21 фирми с над 160 модела коли, камиони, бусове, мотоциклети, кемпери, каравани, джетове и почистващи машини.

20 компании от областта на машиностроенето, автосервизното оборудване, строителството, химията и енергетиката ще търсят партньори за бизнес у нас и в ЕС. Тази година се очакват около 45 000 гости, а палатите ще са отворени от 9 до 18 часа, а на 5 октомври - до 14 часа.

Осветление, което пести до 60% от тока, използван от обикновените лампи, ще бъде представено за първи път в Европа по време на Есенния технически панаир в Пловдив. Изложението ще се проведе от 30 септември до 5 октомври.

Освен икономичните светодиоди ще бъде показана и лампа, която помага на растенията да растат. Общо 54 са премиерите, които ще бъдат направени по време на техническия панаир. Десет от тях са новости в световен мащаб, други десет се показват за първи път в Европа, а останалите 34 са иновациите и новите продукти на родни компании.

Сред световните новости най-атрактивни са машина за рисуване с лазер и най-големият джобен нож. Умната машина създава рисунки с помощта на лазерен лъч в реално време. Изписва дърво, пластмаса, кожа, стъкло и други материали, като притежава уникалната функция "Лазер при поискване".

Това позволява ръчно включване и изключване на лазерния лъч при едновременно управление на моторите с джойстик. Джобното ножче държи световния рекорд на Гинес за най-голям подобен инструмент. Той притежава 145 функции.

Сред световните новости са енергоспестяваща машина за лазерно рязане, колела и ролки за лекотоварни, среднотоварни и тежкотоварни колела, революционна технология за прахоаспирация и акумулаторен ударен винтоверт.

Ще бъде показана и възможност за триизмерно програмиране, достъпно и за неспециалисти, както и програма, изчисляваща реалните разходи, които трябва да бъдат направени в един производствен процес.

Показват за първи път приемник за мълнии

Приемник за мълнии, който предотвратява падането на гръм в много по-широк периметър от досегашните подобни инструменти, ще е една от премиерите на Пловдивския панаир.

За първи път у нас по време на изложението ще бъде показана и система за дистанционно измерване на медицински параметри. Тя дава данни за ниво на кръвната захар, кръвно налягане, тегло и двигателна активност.

Родната публика за първи път ще види и цифров датчик за измерване на нивото на горивото при автомобили, самосвали, строителни и селскостопански машини. Ще бъде показана и система за измерване на налягането и температурата в гумите.

На изложението ще бъде представен и електрокар, който може да вдига 1 тон товар. На панаира ще бъде показана за първи път у нас отоплителна пейка, която може да се поставя под стъклени витрини, снижен парапет и до остъклени повърхности.