Младите двойки до 35 години у нас масово не спестяват. Това показва проучване сред над 660 души в цялата страна, проведено от агенция “Ноема”. 

Анкетирани са били хора, които имат постоянен партньор, без значение дали живеят заедно с него или не.

Данните показват, че близо две трети (68%) от младите хора изобщо не спестяват. Двойките до 35 години, които живеят в малките градове и села, са по-затруднени финансово от тези в столицата или големите градове. Близо 80 на сто от тях не успяват да заделят пари за черни дни. В София 60% от двойките до 35 години не спестяват, а в останалите големи градове - 63%.

Според експертите фактът, че въпреки ръста на депозитите в банковата система младите хора не спестяват, се дължи не само на икономическата ситуация, но и на финансовата грамотност на българите до 35 години.

Младите хора, които все пак успяват да заделят средства, ги използват главно за текущи нужди, показва още проучването. Това са посочили 48% от анкетираните. Само 28 на сто от тях влагат парите си в банкови депозити, а 7% - в недвижими имоти. Едва 4 на сто влагат парите си за започване или разширяване на бизнес.

Данните сочат още, че в 69% от случаите и двамата партньори получават доходи. При 26 на сто от двойките само единият има приходи, като това важи най-вече за малките градове.

Там близо 38% от двойките се издържат със средствата само на единия партньор. В София в 90 на сто от случаите и двамата партньори получават доходи.