Българите живеят за мига, не обичат да планират и това важи при управлението на финансите.

Другото често наблюдавано явление е ниската финансова култура на инвеститорите, които все още рядко се обръщат към професионални съвети. Около това мнение се обединиха участниците в панела, посветен на личните финанси по време на форума „Шумът на парите“.

"За да увеличат печалбите си, начинаещите инвеститори трябва да се обърнат към консултанти, които да определят рисковите експозиции и след това да се предприеме инвестиция", смята Лъчезар Димов, главен портфолио мениджър и член на Борда на директорите на "Експат Асет Мениджмънт". Той обясни, че компанията му се стреми да диферсицира риска за спестяванията на клиентите си чрез инвестиране извън България.

 „Това, че услугите се електронизираха доведе до по-лесен достъп до всякакви видове инвестиции, с изключение на българските ДЦК, което също ще се промени скоро. В последните години инвестиционният климат в България се подобрява“, заяви Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на "Капман Холдинг". Той се обърна към присъстващите с думите, че "при инвестирането рискът е по-важен от печалбата, защото е сигурен“.

Според управителят на "Адмирал Маркетс" Димитър Цонев волатилността ще се повиши през есента, а в момента тя е рекордно ниска.

Златото и среброто са добра алтернатива за инвестиране. Трудно се предвижда какво предстои, защото когато нещо е сигурно, се случва точно обратното. Частните инвеститори трябва да очакват неочакваното. Съветът ми е, че трябва да се инвестира в нещо, което най-малко се коментира от хората", смята той. Според него в момента се случват големи, фундаментални неща, за които не се говори публично.

По думите на Стойне Василев, основател на smartmoney.bg, всички дават съвети за инвестиране, но са важни тези, които ги спазват.

„Не е добре да се доверявате на форума bg-mama, най-добре е да имате визия за финансите си в по-дълъг период. При планиране помислете какво искате да имате след 20 г. и го осъществете“, каза още Василев.

„Лихвите по бързите кредити ще паднат, когато се повиши финансовата култура на инвеститорите и предложенията на пазара станат прозрачни“, заяви Ивелин Камбуров, финансов директор в компанията за бързи кредити "Кредисимо" АД. по неговите думи в момента в сектора работят 150 компании, но са малко големите и тези, които имат ясен план за развитие.

Сред новостите, които въвежда дружеството е чатбот, който събира клиентски данни под формата на диалог. Нововъведението успява да спести човешки ресурси, което да се използва за други дейности. По думите на Камбуров в бъдеще процесите ще се оптимизират и тепърва ще се внедрява изкуствен интелект, който да поема комуникацията с потребителите. Той разказа за внедрено от компанията приложение, което премахва проблема със злоупотреба на личните данни чрез верификация на банковата сметка.

Оперативният директор на iuvo Group Ивайло Иванов представи една от най-популярните форми на „споделено финансиране“ - Peer-to-Peer (P2P) платформите. По думите му моделът е много развит във Великобритания, Щатите и Китай. В континентална Европа iuvo е една от най-бързо развиващите се платформи с 2 млн. евро оборот за последната година.

„Необходимо е да имате портфейл от акции, депозити, взаимни фондове, но пробвайте и P2P платформите“, посъветва Иванов.