Софийският административен съд отмени наредбата на Столична община, с която беше увеличена цената на билета.

Решението на съда от днес обаче може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. От ответната страна все още не са заявили дали имат желание да оспорват.

Решението на административните магистрати в София е взето от тричленен състав. Те са отменили като незаконосъобразна наредбата за изменение и допълнение на наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на столична община и приложенията към нея, приета на 14 април 2016 г.

Решението на съда се касае за новия текст в наредбата - от лятото на 2016 г., според който цената на еднократното пътуване в градския транспорт скочи с 60%, е незаконен и не е имало основание да бъде приеман.

Цената на билета за градския транспорт в София поскъпна от 1 лв. на 1.60 лв. от 1 юни миналата година. Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

От общината имат 14-дневен срок да обжалват решението пред Върховния административен съд. Ако и той се произнесе по същия начин, това ще означава, че цената на билета вече няма да бъде 1.60 лв.

Вижте още: 

С дебитна карта в метрото вместо билет 

Глобата за пътниците без билет в София става двойна 

Връщат ни парите за самолетен билет при болест