Сайтовете за колективно пазаруване превземат страната. Изцяло новият бизнес модел, с който български и международни търговци заливат социалните групи и интернет пространството, става много коментирана и в повечето случаи нападана от медиите тема.

Сайтовете се контролират главно от социалните мрежи и реакцията на потребителите е почти мигновена и всеки, който е недоволен от нещо веднага има възможност да сигнализира. Този вид контрол минимизира възможността за създаването на измамни сайтове, защото трикът ще бъде разкрит и оповестен до 48 часа.

Въпреки това все още има много излъгани потребители, закупили оферти, които са по-неизгодни от реалните условия на търговеца. Именно реакциите във форумите и в социалните мрежи веднага коригират предложението.

Най-удачните предложения и качествените услуги се мултиплицират многократно именно чрез социалните мрежи, което обезсмисля публикуването им многократно в различни сайтове.

Таргет групата е млади активни жени на възраст между 23 и 40 години. Всички изследвания сочат, че те пазаруват повече и по-бързо взимат решения. До колко обаче доглеждаме какво купуваме никой не може да каже.

Какво да гледаме когато поръчваме ваучери от сайтовете за групово пазаруване ни помогнаха да се ориентираме от Колектива България.

Общи препоръки:

· Когато разглеждаме сделката е важно да се информираме първо колко време остава до изтичането и в съответния сайт, за да не я пропуснем от мислене дали я искаме или не.

· Препоричътелно е да носим ваучера в себе си разпечатан, за да го представим на доставчика на услугата и да сме сигурни, че ще получим точно това, за което сме платили.

· Ако редовно пазаруваме от дневни сделки е хубаво да плащаме през карта или интернет банкиране. Това ни гарантира връщане на парите веднага, ако сделката не събере нужния брой хора или пропадне по други причини.

Топ 7 на най-хлъзгавите подводни камъни в сайтовете за колективно пазаруване

1. Ако сме решили да се възползваме от сделка за екскурзии, ваканция или друго пътуване е важно да погледнем за колко човека е нощувката? Ако нощувката /екскурзията/ е за двама, а ние сме трима - трябва предварително да се запознаем с условията за настаняване на трети човек или дете. Ако имаме други въпроси, свързани с условия, които не са описани в сделката, е хубаво да бъдат зададени. Трябва да питаме, ако нещо не ни е ясно. 

2. За всички сделки е важно да проверим много точно какво включва и какво не включва сделката. Трябва да сме сигурни, че сме изчели всички шрифтове и малки, и големи и сме запознати напълно какво си купуваме.  Има ли доплащания, за които трябва да знаем? Получаваме ли бонус, който можем да изискаме от доставчика на услугата? Точно колко броя и точно от какво влизат в цената на сделката?

3. Други много хлъзгави параметри са срока на валидност на ваучерите, които купуваме, има ли ограничения за ползване в уикенди, празници или други дни.

4. Един от плюсовете в сделките е ако доставчика на услугата има коректно изписани контакти: адрес, телефон, активна fb страница, сайт? Ако ще купувате пътуване, се уверете, че туроператорът е лицензиран. Сайтът за дневни сделки не е туроператор и няма нужда от лиценз за такъв.

5. Хубавото на този бизнес модел е че всичко е интернет базирано и това прави нас като потребители абсолютно задоволени от информация. Преди да решим да купим ваучер за дневна сделка можем спокойно да се разровим в интернет и да видим коментарите за съответната услуга.  Това ще ни даде много ясна представа дали си заслужава да се възползваме от сделката или не.

6. Ако искаме да си закупим ваучер за козметични процедури, иновативни терапии и други разкрасителни или здравни услуги е хубаво предварително да разпитаме за противопоказанията, ако не са описани от сайта.  Ако нещо ни притеснява е хубаво да го изчистим преди да си купим ваучер. 

7. Ако закупувате ваучер за ресторант е добре да проверите по колко ваучера можете да ползвате на маса, ако сте компания и как можете да ги ползвате.

Най-сигурният метод да се ориентирате в сделките, ако нещо не ви е ясно е да питате! От питане глава не боли. Или поне няма да боли вашата!