През следващите шест месеца ще се работи за премахване на разликите, когато плащаме онлайн в различни валути, отпадане на двойния стандарт при храните и по-евтин роуминг за страните от Западните Балкани.

Това са част от приоритети на председателството ни на Съвета на ЕС в сферата на защита на потребителите.

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев получи от председателя на Европейската организация на потребителите Орян Бринкман Меморандум с приоритети на организацията за следващите шест месеца.

Защитата на потребителите ще бъде основен приоритет и ще направим всичко по силите си да придвижим законодателството напред в пълна координация с потребителските организации, както в България, така и в Европа, заяви Манолев.

По думите му цифрите доказват, че това е важна област за държавата ни. Комисията за защита на потребителите (КЗК) извършва 40 хил. инспекции на годишна база с насоченост за безопасност на продуктите, превенция на нелоялни практики др.

Тенденцията е да расте броя на хората, които се обръщат към институцията. В последните три години те надхвърлят 20 хиляди с желание за консултации по потребителски въпроси без непременно да се е стигнало до спор с търговец.

Във връчения днес меморандум са застъпени промените за потребителите свързани с дигатализацията на икономиката. По време на Председателството ще се работи повече защита на потребителите при онлайн пазаруване.

Според статистиката през 2016 г. 85% от гражданите са имали достъп до интернет, докато у нас малко над половината от домакинствата имат достъп. Все повече потребители ползват услуги през мобилните си устройства - в България 71%, а в ЕС – 79 на сто.

Според изследване на Euromonitor през 2016 г. общият оборот на продажбите в нета надвишава 500 млн. лв. Почти една десета от всички компании предлагат продукти онлайн, а 27 на сто са ползвали поне веднъж мрежата, за да направят покупка.

КЗК е направила 2200 проверки на интернет търговци от началото на годината, при 12% от тях са установени нарушения.      

Ще се търсят решения за премахване на разликите, когато плащаме онлайн в различни валути. В момента е регламентирано единствено плащането в евро, а идеята е да се добавят и други валути, като лева. Сега преводите в лева минават през световната система SWIFT, която е скъпа. Идеята е да се опростят плащанията, да стават бързо и пазарът да стане по-достъпен.

Сред досиетата за следващите шест месеца е и темата за поевтиняване на роуминг услугите за страните от Западните Балкани. Идеята, която е подкрепена и от българския еврокомисар Мария Габриел е по-евтините цени да не важат само за българските граждани, а това да стане на общоевропейско ниво. Според Манолев всеки европейски гражданин трябва да има еднакви задължения и права, особено когато пътува в Европа.  

В документа е отбелязано, че е необходимо да бъде гарантирано еднаквото качество на храните, които се консумират в Източна и Западна Европа. Манолев подчерта, че ще се търси подкрепата на Европейската организация на потребителите по тази тема.