До 1 септември клиентите на топлофикациите могат да платят изравнителните си сметки за парното без лихва. След тази дата във фактурите на всички, които имат да доплащат, ще се начислява и процент за просрочието.

В София изравнителните сметки ще са на касите на столичната топлофикация от сряда. В Пловдив това е факт от вчера.

На практика срокът за безлихвеното плащане на изравнителните сметки е с един месец по-къс от този, в който окончателните фактури за парното могат да се обжалват. Той изтича на 5 октомври и на практика е двумесечен, като началото му се брои от предаването на изравнителните сметки от топлинните счетоводители на топлофикациите.

Това, че топлофикациите вече са фактурирали данните от изравнителните сметки, не пречи до 5 октомври те да бъдат обжалвани и впоследствие променяни. Обикновено това става, когато някой абонат е пропуснал всички досегашни дати за отчет. За да не му изчислят парното на пълна отопляема мощност, той трябва да си плати за индивидуално посещение на топлинния счетоводител. След като бъдат свалени данните от топломерите на въпросния абонат, това налага преизчисление на фактурите на всички останали съседи.

През миналата седмица стана ясно, че в София почти всеки четвърти абонат ще бъде „сюрпризиран” с нова сметка за парното, или общо 93 хил. клиенти на столичната топлофикация. Според първоначалните данни на топлинните счетоводители в София тези, които имат да получават пари, са почти равни на тези, които имат да доплащат за парно.

Най-късно днес или утре столичната топлофикация ще оповести официално какъв е процентът на тези, които имат да доплащат, и на тези, които имат да получават. Както и кой по колко има да доплаща. От пловдивското дружество съобщиха, че около 14 500 негови клиенти имат суми за получаване, а 14 800 трябва да доплащат. .