Отоплението на едно средно голямо жилище през зимния период ще излезе между 700 и 1200 лв. през идващата зима, сочат данни на снабдителите. Увеличение на сметките ще има основно за хората, които се отопляват на твърдо гориво, а това са 50% от жилищата у нас, съобщава БНТ.

Хората, които се отопляват на ток са най-много. След тях се нареждат клиентите на топлофикация и най-малко са хората, които се отопляват на газ. 

Не само вида на отоплението има значение, но и жилището, в което се използва енергията. Например, санираните жилища пестят част от енергията, съответно от сметките за ток. Използването на енергийно ефективни крушки също би могло да спести част от разходите за осветление.

Като алтернативен източник на дърва и въглища е  потреблението на пелети. Основна причина за увеличението цените на въглищата у нас е намаленото им производство и увеличеният внос от Русия и Украйна, казват специалисти. 

Те обаче са категорични, че когато се пести енергия, не трябва да се стига до крайности и хората да нарушават собствения си комфорт и здраве в стремежа да пестят пари.

Българите остават сред най-енергийно бедните в Европейския съюз.