В разгара на лятото и още преди туршиения сезон зеленчуците и плодовете в България са рекордно скъпи. Цените в момента са средно с 50% по-високи в сравнение с предишния август. 

Доматите, които миналата година по това време вървяха по 70 стотинки за килограм, сега са по 1.40 лв., при картофите цените са приблизително същите, но има поскъпване при пипера, посочи председателят на Съюза на търговците на храни Александър Йоцев. 

Българските плодове и зеленчуци се очаква да поскъпнат с 25% до 50%, прогнозират от бранша. Производители и търговци твърдят, че в бранша покачването на цените е неизбежно както заради градушките и пороите, така и заради решението на Русия да наложи забрана за вноса на земеделски стоки от ЕС и САЩ. Докато за щетите от лошото време нещата са ясни, въпросът за влиянието на руското ембарго е доста спорен и нееднозначен. 

Междувременно новият български министър на земеделието Васил Грудев поиска свикване на извънреден европейски съвет, на който да бъдат обсъдени мерки за защита на европейските производители. 

Според много експерти присъствието на български стоки в забранителния списък е доста слабо, а и ако допуснем, че неизнесените храни остават в България, това по-скоро би довело до натиск върху цените надолу, не нагоре. 

"България няма да пострада сериозно от наложените санкции от страна на Русия за внос на хранителни продукти от ЕС, убеден е Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители. Според него страната ни отдавна е загубила руския пазар, макар че през последните години има успехи във възстановяването на позиции. По принцип не изнасяме за Русия суровини, с изключение на плодове. Експортът ни за там е главно вино, сирене и някои видове консерви", посочи Върбанов. Според него България и други страни - членки на ЕС, не могат да очакват компенсации, но е важно как ще реагира ЕС - дали ще смекчи своите санкции спрямо Русия, или Москва и Брюксел ще продължат с взаимни ограничения и игра на нерви. 

В момента голяма част от продукцията по българските борси е чуждоземна. По сергиите българските домати, краставици, чушки, патладжани са засенчени от внос от Гърция, Турция и Македония. Това обаче е отдавнашна тенденция и не може да се винят пороите. Те са виновни за лошото качество и слабата реколта, а като добавим и забраната за внос в Русия, най-вероятно ще наблюдаваме по-висока конкуренция в рамките на ЕС, увеличен внос у нас и падащи цени. 

На фона на скъпите и изчезващи български плодове и зеленчуци търговците на храни се опасяват, че вносни селскостопански продукти ще залеят пазара ни и ще свалят нивото на цените. Всъщност потребителите няма да са недоволни, защото няма логика да плащат прескъпо за храни с ниско качество. 

Браншът има право да искат помощ от правителството - но само по линия на финансови компенсации за производителите заради природните бедствия. Другата им идея - държавата да им търси пазари, е несъстоятелна, защото бизнесът трябва да си намира купувачи и да си договаря условията.