Средно с по 23 лв. ще бъде обезщетен всеки от абонатите на „Топлофикация София”, засегнати преди месец от аварията в топлорайон „Изток”, научи „Монитор”. Конкретната сума ще се приспада от сметката само на абонатите, нямали парно повече от 48 часа. Броят им е 104 224, съобщиха от дружеството.

Още в края на миналия месец служители на „Топлофикация София” разлепиха съобщения във входовете на засегнатите сгради, в които бяха посочени количествата приспадната топлоенергия и сумите за обезщетение, изчислени за всяка отделна абонатна станция, съобразно броя дни без топлоподаване или с влошено такова.

Клиентите имаха възможност в рамките на две седмици да се запознаят с данните и при необходимост да получат допълнителна информация от дружеството.

От 28 работни дни през февруари са извадени дните с влошено или изцяло липсващо топлоподаване за съответната абонатна станция. Всички данни относно работните дни на абонатната станция и начислените количества енергия са посочени в информационната част на месечната фактура.

От показанията на общия топломер в абонатната станция е сторнирано цялото количество енергия с влошени показатели, доставяна до клиентите при временните възстановявания на топлоподаването в дните на аварията. Това количество е отразено в месечните фактури на отделен ред със знак минус и не участва както в разпределението на потребената енергия за месеца, така и в изравнителната сметка.

На всички засегнати от аварията клиенти без топлоподаване или с влошено такова до 48 часа не са начислени прогнозните количества топлинна енергия за отопление и топла вода за целия период, независимо, че някои сгради може да са били без топлоподаване по-малко време.

Обезщетението е прихванато от общото месечно задължение на съответния абонат за февруари, припомнят от столичното парно. Сумите за него няма да се изплащат на абонатите на каса или по банков път.

От там уточняват още, че заради студеното време през февруари клиентите в столицата са потребили 418 452 мвтч топлинна енергия, срещу 343 456 мвтч за същия месец на миналата година. 

Вижте още: 

Топлофикация събрала 15 млн. лв. от длъжници

"Топлофикация" променя част от фактурите след аварията в София