4,05 млрд. евро са похарчили българите само за една година с дебитни и кредитни карти Visa, издадени от банките у нас.

Този оборот е бил реализиран чрез 63 милиона трансакции, стана ясно вчера при обявяване на годишните финансови резултати на компанията за 12-те месеца до 30 септември 2012 г.

Парите, които харчим чрез банкови карти, всъщност са много повече. В тази сума не са включени разходите на българите, направени през пластики на MasterCard и „Борика“.

906 млн. евро сме превели за покупки на различни стоки и услуги с карти Visa, показват още данните на компанията. На годишна база това е ръст от 27 на сто. Внушителният оборот при търговците е бил осъществен чрез

23 милиона трансакции на ПОС терминали.

В тази цифра са включени и онлайн преводите. Общо броят на трансакциите към търговците нараства с 33,4% на годишна база.

Ръстът се дължи на по-активната употреба на дебитни карти, посочват експерти от компанията. Обемът на разплащанията с този вид пластики, издадени в България, се е увеличил с 35% за година до 580 млн. евро. Броят на ПОС трансакциите с дебитни карти пък нараства с 38 на сто до 16,7 милиона.

От данните става ясно още, че купуваме все по-евтини стоки.

Средната стойност на покупка у нас е 39,4 евро,

т.е. тя е намаляла с 4,6 на сто. Според експертите това е знак, че хората все по-често използват картите за ежедневни покупки. Българите заплащат през ПОС терминали предимно хранителни стоки, черна и бяла техника.

В края на миналата година данни на MasterCard също потвърдиха тази тенденция. 92% от картодържателите използват своите банкови карти най-често за пазаруване на храна, сочи MasterIndex. Дебитните карти се използвали масово и за купуване на дрехи.

31 на сто от картодържателите използвали пластиките си именно за това. Хората често използват дебитните си карти и за плащане на различни сметки за домакинството.