Това лято 24% българските домакинства ще инвестират в подобрения за дома и градината, сочат данни от проучването Летен Барометър на Фератум груп 2017, в което взеха участие над 10 000 домакинства от 16 държави в Европа.

По данни от изследването, което се провежда за четвърта година, 21% от българите ще използват част от семейния бюджет за пътуване в страната, 11% ще похарчат пари за различни социални дейности и едва 10% ще вложат средства за дрехи и лятно облекло. 

България се нарежда на последно място в класацията на домакинства, използващи мобилно банкиране през лятната почивка, но сме на първо място при домакинствата, които планират да използват услугата за краткосрочно отдаване на апартаменти под наем AirBnB с положителен отговор от 56% при анкетираните. 

Отговорността ни за поддръжка и ремонт на покрива 

 

Всеки втори потребителски кредит е за ремонт и обзавеждане 

 

Ремонт само със съгласите на съседите

 

„Проучването Летен Барометър на Фератум груп 2017 е изключително средство за измерване на потреблението по време на летните почивки. Интересно е да се проследят летните навици на хората в различните страни. Например, България отново се нарежда в топ 3 на държавите, готови да отделят най-много от разполагаемия си доход за лятна почивка, в сравнение с Финландия, която се намира на предпоследна позиция. Това се обуславя също от факта, че доходите в другите държави са по-високите и разходите за лятото са по-малък процент“, коментира резултатите от изследването Ивет Димитрова, управител на Фератум.

Прогнозата за разходите на домакинствата в Европа през лято 2017 е сходна с разходите от същия период за миналата година.

Интересен факт е, че някои от потребителските приоритети са се променили в само в няколко страни, а за някои от тези страни разходите за лятната ваканция ще бъдат два пъти по-високи от предходната година.

Над 40% от домакинствата ще изразходват същата сума пари за лятната си ваканция, както миналата година, докато приблизително 30% от домакинствата ще увеличат разходите си.

Потреблението това лято се очаква да се увеличи значително в Естония, Литва и Латвия в сравнение с миналата година. Докато през 2016 г. споменатите държави са под средните разходи за Европа и Британската общност, тази година разходите им заедно с България и Румъния, се очаква да съставляват топ 5, като над 60% от месечния им доход се разпределя за лятната им ваканция.

В другия край на скалата можем да намерим Великобритания, Финландия и Холандия, които планират да изразходват най-малко пари през лятната си ваканция (съответно 34%, 35% и 38% от доходите си).

Тенденцията във всички изследвани страни е, че хората избират да харчат повече пари за лятната ваканция, отколкото за зимните празници. Домакинствата влагат с 50% повече средства за своите летни забавления.

Пътуване в страната е най-популярният начин потребителите да прекарат това лято (18%), следвани от социални дейности (например ден на плажа, вечеря в ресторанти, клубове и т.н.) и разходи за дрехи и лятно облекло (13%).

В Латвия и Литва около една пета от разходите за почивка ще бъдат изразходвани за дрехи. Най-малко популярните варианти през лятото са спортните и развлекателни дейности, за които участниците в проучването казват, че не са готови да похарчат повече от 5%.

Резултатите от тазгодишния летен барометър показват работните дейности по дома и градината като опции номер едно за тези в България, Дания, Чехия, Франция, Финландия, Хърватия и Естония. 

Великобритания ще похарчи 15% за летни дейности, докато респондентите от Холандия ще разпределят 16% на летните фестивали. В същото време разходите за дейносноти със семейството и децата ще бъдат най-високи в Норвегия (16%), Румъния (18%) и Полша (19%).

Както и през лято 2016, повечето пари ще бъдат изразходвани у дома, а не в чужбина. Почти 20% от европейските разходи за това лято ще бъдат предназначени за пътувания в страната, а само 8% от анкетираните планират да пътуват в чужбина.

Интересното е, че само испанците поставят пътуването в чужбина на върха на списъка си, за което са готови да похарчат до 20% от месечния си доход.

Докато скандинавските държави ще се радват да платят повече от 100 евро на вечер за хотел, останалата част от Европа е по-разумна. Услуги като AirBnB са най-популярни сред хората от България, Швеция, Нидерландия и Франция, и най-малко сред тези в Северна Америка.