Спад на лихвите по депозитите до „нормалните" предкризисни нива – това прогнозираха от една от водещите банки у нас за настоящата година.

Оттам очакват, че въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити няма да доведе до сериозна загуба на интерес към този вид спестовен продукт.

Характерно за отминалата 2012 г. пък е било насочването към депозити с по-голяма продължителност. Банкерите са категорични, че средностатистическите домакинства не разполагат с големи депозити.

Около 75 на сто от депозитите на домакинствата са в размер на около 1000 лева, отчитат от банката. Същевременно броят на физическите лица с депозити по над 1 млн. лева е едва 625.

От "Уникредит Булбанк" прогнозират, че и през 2013 г. хората ще останат предпазливи във финансовите си решения заради твърде слабия ръст на доходите и опасенията от безработица. С това се обяснява и интересът към дългосрочните депозити, което говори и за продължаващо отлагане на потреблението.

„Въпреки че високите лихвени проценти по депозити и влогове, които банките прилагаха през последните няколко години, остават в миналото, драстично намаление едва ли ще се наблюдава през първите месеци на новата година – по-скоро плавно понижение до нормалните лихвени нива преди кризата. Разбира се, единични промоции и кампании на отделни банки не са изключени", прогнозират експертите.