5 кубика вода месечно да е количеството, което занапред ще се плаща на по-ниски цени. Всеки кубик над въпросните да се плаща по-скъпо. Това предлага председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Идеята за въвеждането на две тарифи за водата не е нова, но досега се обсъждаше евтината вода да бъде ограничена в рамките на 3,5 кубика месечно на домакинство.

 

Според Семерджиев и сега ВиК операторите могат да прилагат подобна схема към своите клиенти. Той даде за пример Търговище, където цената на водата е по-висока спрямо останалите райони в страната.

„Такава стъпка е оправдана на някои места, на други – не”, коментира още шефът на ДКЕВР. И допълни, че засега не се предвижда двутарифният модел за цената на водата да бъде задължително за всички ВиК оператори.Ангел Семерджиев припомни, че

предстои да бъдат приети законови промени,

с които ВиК секторът ще бъде окрупнен. Това в никакъв случай няма да доведе до повишение на цените на операторите, категоричен е регулаторът. Затова днес в ДКЕВР се обсъждат указанията на регулатора към дружествата как да изготвят петгодишните си бизнеспланове. В тях е заложено сериозно еднократно намаляване на загубите на ВиК дружествата и след това с определен процент в рамките на петте години.

За тези със загуби над 70% еднократното намаление трябва да е с 10 на сто, за ВиК-та с между 55% и 70% - с 5 на сто. 3% е предвиденото намаление за операторите със загуби с 40-55 на сто. Всеки бизнесплан ще бъде част от един окрупнен оператор, но това няма да доведе до скок в цените на водата, каза Семерджиев.

За пореден път той коментира искането на „Софийска вода” за повишение на цените. Според шефа на ДКЕВР

исканият скок от 14% не е оправдан.

По повод предложената мярка в програмата за стабилизиране на топлофикационния сектор да се спира парното на блокове, в които 50% или 75% са длъжници, Семерджиев каза, че това може да накърни интересите на много коректни клиенти. Не одобрявам тази мярка, категоричен е Семерджиев.

По думите му проблемите на топлофикационните дружества не са от вчера. Тяхното състояние се влоши още повече заради повишаването на цените на природния газ през последните години, а топлофикациите трябва да доставят достъпна за гражданите услуга, посочи той.