Българинът развърза кесията за дрехи и обувки. Това показват последните данни на националната статистика. Според тях продажбите на дрехи и обувки са скочили с 15 на сто през юни в сравнение със същия месец на миналата година. Само през първия летен месец – юни оборотите на фирмите, които се занимават с търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия са се увеличили с 3,4 на сто в сравнение с май, при положение, че през април и май те намаляваха.

Това са най-високите проценти

които от НСИ отчитат и на месечна, и на годишна база за търговията на дребно. Като цяло за първия летен месец търговците на дребно са отчели с 5,4% по-високи обороти в сравнение с миналия юни и с 0,9 на сто – спрямо май.

Следващи по ръст на оборотите след тези от дрехи и обувки са фирмите, които се занимават с търговия на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия. За този сектор се отчита годишно нарастване от 7,1 на сто. В сравнение с май обаче приходите на търговците в сектора са паднали с 1%, което се дължи основно на обичайното поевтиняване на храните през лятото.

С близо 7% в сравнение с миналия юни са се увеличили и приходите в търговия на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности. Това е най-високият процент на годишно нарастване, което отчита НСИ за последните пет месеца.

Близко до това увеличение на оборотите – с 6,6% на годишна база се отчита и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали. Процентът тук се дължи в по-голяма степен на по-големите продажби, тъй като спрямо миналата година по това време бензинът и дизелът все още са с по-ниски цени. Не така стоят нещата на месечна база, където увеличението на оборотите е с 1,8%, като в случая

принос има и нарастването на цените на горивата

Единственият сектор в търговията на дребно, за който на годишна база се отчита спад на оборотите, е този на онлайн търговията, включително продажбите чрез поръчки по пощата и телефона. Спадът спрямо миналия юни е с 2%, при 8-13% ръстове, отчетени през предходните два месеца. На месечна база потъването на тази търговия се задълбочава. През юни оборотите са паднали с 3,2% при 2,4 на сто спад през май.