От днес мобилните услуги поевтиняват. Влиза в сила поредният пакет с намаления на т.нар. евротарифа - разговорите на територията на държавите от Европейския съюз, които също от днес вече са 28.

Евтиното “ало” е в сила и на територията на Хърватия. Специално за адриатическата република, която е една от най-популярните туристически дестинации на Стария континент, спадът на цените на разговорите в роуминг е цели 10 пъти.

Според регламента за роуминга на ЕС най-голямото намаление е за преноса на данни. Той поевтинява с цели 36 процента. Новата пределна цена в рамките на ЕС е 45 евроцента за мегабайт. В нея обаче не е калкулиран ДДС и реално 1 MB за българските потребители ще струва 1,06 лева, вместо досегашните 1,43 лв. Новата цена ще направи много по-достъпно използването на GPS карти, гледането на видеоклипове, проверката на електронната поща и използването на социалните мрежи при пътуване в Европа.

Разговорите по мобилния телефон от чужбина до дома също поевтиняват със 17 процента. Новата цена е 56,3 стотинки на минута. Европейците вече няма да се притесняват за сметката и когато вдигат телефона си, пребивавайки зад граница. Цената на входящите обаждания пада с 12,5 процента до 16,4 стотинки.

По-евтини ще са и изпращаните SMS-и. Новата им цена ще бъде 18,8 ст., което е с 11 процента по-малко в сравнение с досегашната стойност.

“ЕС трябва да се грижи за потребностите на хората. Най-новото намаляване на цените ви спестява пари за лятото и е важна стъпка към премахването на тези такси за роуминг веднъж завинаги”, коментира зам.-председателят на Еврокомисията Нели Крус. Според нея намалението на цените е от полза както за потребителите, така и за компаниите, тъй като стимулира пазарния растеж. 

Българските телекоми пуснаха спецтарифи

 И трите български мобилни оператора пуснаха нови роуминг пакети, които при определено потребление биха могли да са по-евтини от евротарифата.
“Глобул” залага на обновената услуга “Travel&Surf”, която позволява на клиентите да използват мобилен интернет в роуминг на най-ниски цени в цял свят, без избор на мрежа на предпочитан оператор.

Компанията предлага и дневни пакети за пренос на данни, които осигуряват съответно 7 или 20 MB включено потребление на мобилен интернет в роуминг на цени от 5,90 лв. или 12,90 лв. Седмичният пакет “Travel&Surf L” дава 150 MB включено потребление на мобилен интернет на цена от 32,90 лв. И трите пакета са значително по-евтини от стандартните цени, като при седмичния пакет цената на 1 МВ пада до 22 ст.

“Виваком” предлага голямо разнообразие предплатени пакети с включени минути към различни държави. Най-евтиният пакет за разговори в рамките на ЕС струва 5,80 лева и включва 15 минути. Така цената на минута излиза 39 ст. Те обаче са валидни както за изходящи, така и за входящи разговори.

“Мобилтел” залага на новата тарифа 3 FOR FREE WORLD. Планът гарантира цена от 39 стотинки на минута както за входящи, така и за изходящи разговори.
 Бонусът за клиентите е, че при продължителен разговор след изговарянето на три минути се зареждат три безплатни. По-евтини са и разговорите към съседните държави.

Цените падат и догодина

На днешната дата, но след една година ще има ново поевтиняване на роуминг тарифите. То вече е одобрено и записано в регламента на Еврокомисията.

От 1 юли 2014 г. най-драстично ще падне цената на преноса на данни зад граница. Пределната цена на 1 MB в роуминг става 46,9 ст., което е с почти 56 процента по-евтино от цената, която е в сила от днес и с цели 67% по-малко от тарифата, която важеше до вчера.

Догодина изходящите разговори в роуминг по стандартна тарифа падат с още 21 процента и новата цена на минута ще бъде 44,6 ст.

С 2 евроцента, които обаче са равни на 28,5% поевтиняват и входящите обаждания. На 1 юли догодина те ще струват само 11,7 ст./мин. SMS-ите в роуминг ще са по 14 ст.