Според проучване на Фондация "Сорос" румънците, които работят в чужбина, предпочитат да държат парите си в чужди банки, съобщава вестник "Котидианул". Данните показват, че миналата година те са спестили около 12 милиарда евро, от които са изпратили вкъщи почти 3 милиарда евро.

Според проучването 40 процента от румънците, работещи в чужбина, не изпращат никакви пари в страната, което е най-ниският процент в Европейския съюз. Статистиката показва, че румънците печелят средно по около 1900 евро на месец, от които само 6 процента идват в страната. По отношение на средната стойност на годишните спестявания, сумата възлиза на около 9000 евро.

В случая на емигрантите в САЩ и Канада обае размерът на спестяванията е доста по-голям - те надвишават 12 700 евро годишно. В момента извън границите на Румъния работят около 2,9 милиона румънци, като най-много са в Италия, Испания и Германия, отбелязва изданието.

Същевременно Медиафакс цитира публикация в британското издание "Дейли мейл", според която румънците, живеещи във Великобритания, са изпращали в Румъния общо по 500 000 лири (563 000 евро) на ден през първите три месеца на миналата година. Общо румънците във Великобритания са изпратили в Румъния 41 милиона лири (46 милиона евро) в периода януари-март 2010 г., според данни на Националната банка на Румъния, цитирани от британския всекидневник.

Сумата включва само официалните трансфери, но не и парите, изпращани у дома чрез приятели или роднини, които се предполага, че възлизат на около 30 процента от общата сума. Във Великобритания живеят около 60 000 румънци, а други 25 000 получават всяка година разрешение за работа, като много от тях работят по специални програми за работници в земеделието, отбелязва "Дейли мейл".