Поне със стотачка ще скочи цената на шофьорския курс. Въпреки че официално няма завишаване на парите за книжка, инструкторите предупреждават още отсега, че курсът вероятно ще скочи след Нова година.

В момента бъдещите шофьори плащат между 450 и 700 лева за тапията, показа проверка на Дартс нюз.

Цените са различни в градовете. Основната причина за поскъпването са високите цени на горивата. За увеличението предупреждават и от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

За обучение на един курсист разходите на една фирма излизат средно около 300 лева. Те се харчат най-вече за гориво. Повечето инструктори обаче са убедени, че горивото трябва да е едва една трета от цената на курса, тъй като останалите пари отиват за осигуровки, данъци, отопление, осветление, както и за теоретичната част на обучението.

От март следващата година кандидат-шофьорите ще решават теоретичните изпити и по електронен път, което допълнително ще оскъпи услугата. Причината е, ме школите трябва да си купят таблети, на които да изпитват курсистите.

Първоначално те трябва да се осигурят само за 1/4 от курсистите във всяка група. Листовките ще се решават изцяло електронно едва през 2016-та година, а за решаването им ще следят камери.