Шест сметки за парно за септември получиха част от абонатите на столичната "Топлофикация". "За септември получих 6 фактури накуп. Общата сума е около 70 лв., но е разбита на 6 сметки, без да се разбира колко и за какво плащам", разказа читател на в. "Сега". За подобни сметки за септември алармираха и други абонати на дружеството. Те са си платили навреме изравнителните сметки, не са правили възражения и недоумяват защо са наказани с допълнителни плащания. Оказа се, че няма кой да даде смислен отговор на техните въпроси. 

Според експертите от "Топлофикация" причината за натрупването на нови допълнителни суми идва от изравнителните сметки. В София те излязоха през август, но само за абонатите, които са допуснали служител на топлинния счетоводител и уредите му са били засечени. 

В почти всеки вход и към всяка абонатна станция обаче има клиенти, които не осигуряват отчитане на уредите в срок, макар за това обикновено да се дават поне две дати за безплатно посещение. 

Според правилата всички абонати могат да поръчат отново посещение на служител или да оспорят сметката и да поискат проверка най-късно до 1 октомври. След като бъдат направени евентуални корекции, те се отразяват в септемврийските сметки, обясниха от столичната "Топлофикация". Но подчертаха, че конкретен отговор за всеки абонат трябвало да се търси и от топлинния счетоводител.

От топлинното дружество напомниха, че за всеки случай клиентите могат да проверяват по абонатния номер на сайта toplo.bg за допълнителна информация. Само че и след такава проверка не всичко е ясно. 

В един от конкретните случаи с 6 сметки, който бе проверен от репортер на редакцията, се изясни, че 24 лв. от общо 70 са за топла вода и 1.60 лв. са за дялово разпределение (т.е. такса по измерване на уредите, която е разсрочена през годината). За останалите 4 сметки обаче трябвало да бъде питан топлинният счетоводител - в случая "Техем", който се ангажира да направи проверка. 

Експерти предположиха, че разбивката на няколко сметки идва от отделни корекции за миналите месеци, които са били направени по вече платени сметки. Според тях няма нови разпоредби, които да налагат промяна на формирането на фактурата или счетоводни промени. Има обаче пълно объркване, при което изрядни до момента клиенти на парното се товарят с допълнителни суми заради неизрядни абонати.

Нaчало

От вчера столичната "Топлофикация" започна поетапното пускане на парното в София. Днес това ще направи и "ЕВН България Топлофикация" в Пловдив. Решението е взето заради понижаването на температурите и тенденцията към застудяване. Компанията вече започна подаването на топлинна енергия към някои жилищни и стопански сгради в Пловдив, които бяха заявили това преди началото на сезона, съобщиха от ЕВН. 

Както в София, така и в Пловдив топлото се пуска първо в детските градини и болниците, след това в училища и други учебни заведения, в обществени, стопански и жилищни сгради. Необходимо е регулиращите вентили на входа на радиаторите да бъдат отворени на максимум за ефективно обезвъздушаване, след това може да започне регулиране на степента на загряване.