По пазарите в столицата през последната седмица цените на зеленчуци и плодове бележат спад, заради появата на родното производство. Краставиците са между 1.80 до 2.50 лева за килограм, ягодите достигат до 5 лева, показа проверка на "Хоризонт".

Цената на традиционните за сезона български череши падна рязко през тази седмица. Преди дни килограм от вкусния плод достигаше до 20-30 лева, а сега цената е поносима, минимум 3.50 лева и по-често шест лева. Отскоро се предлагат и български ягоди, които също са по-евтини от вносните, продавани преди седмица. Ако цената за килограм - 4.50-5.00 лева, ви се струва висока, по сергиите се намират ягоди в малка кошничка за 2.50 лева, но без означение за грамажа.

За салата от домати и краставици трябва да дадете около 2.50 лева за килограм от зеленчуците.

Българските пресни картофи се продават от 1.40 до 1.80 лева за килограм. Старите картофи са само внос, главно от Египет и Германия.

Продавачи на сергиите обясниха, че родното производство се доставя предимно от оранжерии в Южна България. Вносните продукти са предимно от Гърция, Турция и Италия, а продавачите твърдят, че на вкус не се различават от родните.

По сергиите се намират и дини от Йордания. Засега няма данни те да съдържат вредни вещества, подобно на партидата домати от тази зима, внесени пак от там.