7-8 хиляди туристи са на ваканция в курорта Банско, но българите са много малко. Почти не се чува родна реч по пистите. Преди няколко дни хотелиерите драстично свалиха цените на нощувките между 30 и 40%. 

"Принудени сме да го направим, защото това е начин да удължим сезона и да си гарантираме гости", призна председателят на Туристическата асоциация в курорта Мариана Спасова. Предишните години цените падали чак в края на февруари, но имало много естествен сняг и доста повече туристи. 

"Концесионерът на ски зоната прави всичко възможно трасетата да са на добро ниво. Но естественият сняг е малко и температурите са твърде високи. Но скиорите и сноубордистите карат, доволни са, защото и цените са ниски", допълва Спасова. 

В момента в курортния град, който е Зимната столица на Балканите, може да се намери стая само за 29 лева на човек, но не в частна квартира, а в добър тризвезден хотел. А в цената са включени закуска и вечеря. Никога по това време на зимния сезон не е било толкова евтино. В същото време в четиризвездни комплекси може да се ползва същата услуга срещу 39 лева. 

"От тези ниски цени се възползват най-вече румънци и турци, които понапълниха Банско. Традиционно в средата на февруари има гости от Русия, Украйна и Англия. Заради огромните отстъпки не се забелязва отлив на туристи, но за март почти няма резервации към момента", твърдят хотелиери. Те са категорични, че само с ниски цени, с много малка печалба, могат да спасят сезона. При това се ползват и различни екстри от гостите - басейн, джакузи, сауна. Малките семейни хотели пък предлагат нощувка със закуска и вечеря за не повече от 20 лева на човек. 

"Надяваме се, че с тези цени ще привлечем туристи и през март. Тогава тук идват най-ревностните любители на ските, които искат да покарат за последно за този сезон", казват собственици на хотели в Банско. 

Със специални пакети привличат скиори и в Пампорово. Въпреки че курортът е пълен с туристи, а през уикендите пистите почерняват от скиори, хотелиерите предлагат отстъпки още от 10 февруари. Цената на целодневната лифт карта, закупена на каса, е 53 лв. на ден за възрастен, а полудневната е 38 лв., затова повечето туристи предпочитат пакетните предложения с различни бонуси. 

Преобладават офертите за поне три нощувки със закуска, вечеря и опция за лифт карта. "Пампорово" АД дава 10% отстъпка при онлайн резервация на 5 и повече нощувки, а при онлайн записване туристите получават промокод за 20% отстъпка и за екипировка под наем, както и ски училище. Февруарски пакет с настаняване в хотел "Орловец" е 59 лв. на човек и е с опция за лифт карта и различни бонуси. 

Англичани си плащат, за да готвят капама 

За гостите в Банско вече не е достатъчно да им се предложи легло, бар, ресторант, транспорт до пистите и до някои забележителности в региона. Повечето чужденци искат шоу всяка вечер. 

Все по-често в кухнята може да видите запотени англичани, които въртят някои от банските специалитети - капама, чомлек, боб в гърне. Най-големите мераклии приготвят вечерята за своите сънародници, като си заплащат за удоволствието да сложат кулинарната шапка и да грабнат черпака. 

В някои хотели наемат професионални хореографи, които учат туристите на народни хора. Практика е в част от комплексите да идват на турнета изтъкнати изпълнители на българска народна музика. Чужденци вземат гайдата и получават уроци как да я надуят. Други пък се учат да бият тъпана, тарамбуката и дайрето. Глезотия за туристите е един ден на минерален плаж в близките селища Добринище, Баня и Огняново, където има куп минерални извори. 

Винен тур от Видин до Зайчар 

Туристически маршрут "По пътя на виното" създават екипи от видинската търговско-промишлена палата и агенцията за предприемачество в град Зайчар, Сърбия, съобщи председателят на палатата Красимир Кирилов. Той ще свърже в обща верига винарни от Видинско и от двете съседни области на Сърбия - Зайчар и Бор. 

Целта е винопроизводителите да се опознаят, да популяризират своите вина, които да бъдат предлагани в ресторантите от двете страни на границата. Видински вина ще бъдат предлагани за дегустация в новосъздадения музей на виното в град Княжевац. През май екипите ще съберат производители и любители на древната напитка на панаир на виното в град Неготин. 

Проектът за създаване на маршрут на виното предвижда и проучване на възможностите за създаване на нови лозя. Източна Сърбия, където се намират градовете Княжевац и Неготин, е известна производителка на вино още от времето на римската империя. И досега в тях са съхранени стари сортове, от които се произвежда вино за европейските пазари. 

Бизнесът иска рамо за евтини полети 

Държавата да даде рамо за нискотарифни полети до повече дестинации, настояват туристически агенции, общини и представители на бизнеса. Ясно е, че държавата не може да субсидира пряко нискотарифните превозвачи заради членството ни в ЕС. Но могат да бъдат отделени средства за общините, които от своя страна да дадат преференциални условия на нискотарифните авиопревозвачи за въвеждането на нови дестинации. 

Това обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин по време на туристическото изложение "Ваканция и СПА". 

Чрез директни субсидии за нискотарифните компании Македония е увеличила само за няколко години туристите си с близо 25%, подкрепи го и председателят на Балканския алианс на хотелиерите и ресторантьорите Дончо Таневски. По подобен начин нискотарифен превозвач е започнал с 5 полета седмично между Скопие и европейски столици срещу 5 млн. евро помощ от държавата за 5-годишен период. 

Според родния бизнес общините, които искат да развиват туризъм, също трябва да инвестират в привличането на нискотарифни компании и да приемат субсидирането им като вложение, а не като разход.