Висшето образование в България продължава да поскъпва, въпреки че срещу това студентите нямат никакви гаранции за качество на полученото обучение и за реализация на пазара на труда.

От есента таксите в държавните висши училища се вдигат с до 150 лв. на година. Повишение на сумите, които първокурсниците ще плащат, са заявили 15 от общо 33 вуза, като в тази бройка не са включени военните университети. Това предвижда проектът на постановление за утвърждаване на таксите за учебната 2013/2014 г.

Най-голям бе ръстът в Университета за национално и световно стопанство. Първоначално Академичният съвет реши повишението на сумите за обучение по социални науки и право да е 185 лв. на година. Студентите обаче протестираха, а ректорът проведе няколко срещи с тях и в крайна сметка увеличението на всички такси е със 116 лв. Така от есента студентите по социални науки и право ще плащат 670 лв. годишно вместо досегашните 554 лв.

Таксата за бъдещите икономисти ще е 462 лв., в момента тя е 346 лв. След развръзката с УНСС най-голямо се оказва повишението в Техническия университет във Варна. Вузът иска увеличение от 150 лв. за обучение по общо инженерство и растителна защита. В момента редовно обучение по технически науки и растениевъдство излиза 500 лв. на година, а по социални дейности - 400 лв.

Вузът е поискал таксите за общо инженерство и растителна защита да е 650 лв. годишно, а по социални дейности - 500 лв. За всички останали специалности таксата става 550 лв.Между 50 и 74 лв. е увеличението в Русенския университет. Сумата за европеистика и право става 500 лв. на година. 530 лв. вместо досегашните 480 лв. ще плащат студентите, приети да учат природни науки, информатика и инженерни специалности.

Със 70 лв. се повишава таксата за обучение на медицински сестри и акушерки и от есента става 730 лв. Със 100 лв. скачат таксите за всички специалности в Университета по хранителни технологии в Пловдив и от есента студентите ще плащат по 760 лв. за обучение по специализираните програми на вуза.

Част от големите университети са поискали увеличение, но то по-скоро е символично. В Югозападния и във варненския Икономически университет например таксите се увеличават с 20 лв. Така от есента обучението по хуманитарни науки в Благоевград ще е 570 лв., по икономика - 420 лв., по информатика - 660 лв.

Таксите за модните в последните години право и психология стават 580 лв. Студентите по икономика и туризъм във Варна ще внасят по 320 лв. годишно. С 40 лв. повече ще е обучението по информатика - 640 лв. годишно.

В училищата по изкуствата увеличението е между 30 и 50 лв., като за някои специалности остава без промяна. В спортната академия обучението по спорт остава без промяна - 840 лв., с 60 лв. обаче се вдигат таксите за обществено здраве и кинезитерапия.

Символично

Символично е увеличението в Шуменския университет, и то само за първокурсници, приети в програмите по педагогика и икономика. Те ще плащат с 4 лв. повече спрямо сегашните годишни такси. Без промяна остават сумите за обучение по хуманитарните специалности - 500 лв., и по информатика - 550 лв.

С по 10 лв. се вдигат таксите в Стопанската академия в Свищов и в университета "Проф. Асен Златаров" в Бургас. В Свищов таксите за икономическите специалности стават 360 лв. Обучението по хуманитарни специалности в Бургас ще излиза по 570 лв., а по химия - 720 лв. на година.