За "събуждането" на активите, придобити по време на масовата приватизация, се говори много преди публикуването на концепцията на Министерството на финансите.

Своите активи можете да проверите в Централния депозитар, но ви трябва персоналния идентификационен код, който се издава безплатно от НАП.

Активите от приватизацията са с обща номинална стойност около два милиарда лева, заяви за "Хоризонт" Иван Стойков от портала "Моите пари", който първи подхвана кампания за "събуждането" на тези "заспали" в годините активи.

„Само че никой на борсата не търгува по номинал. Акцията си има пазарна стойност и номиналът може да е 1 лев, ама цената може да е 10 стотинки, а може и 10 лв. Трябва, както е записано и в концепцията, да се оценят тези акции, които по-номинал са 2 милиарда лева, колко са по пазарна стойност. Може да се окаже много, много по-различна тази сума“.

За концепцията накратко - в срок от една година, след като бъде одобрена, всеки ще може да се разпореди със своите акции. Ако не го направи, те ще бъдат окрупнени в един общ специален фонд, обясни Камен Колчев - главен изпълнителен директор на един от големите финансови холдинги:

„Той може активно да събира дивидентите на хората, които ще им се трупат по партидите и няма да се губят по давност след три години, както се случва сега. Може да се взема участие в общо събрание, за да се защитават интересите на тези дребни акционери. Аз съм привърженик на идеята, с уговорката че това трябва да бъде обвързано с неприкосновеността на правата на собственост“.

Преди да се стигне до окрупняването им във фонд, трябва да има много сериозна информационна кампания, в която не просто всеки да може да провери какви книжа притежава, но и всеки собственик или наследник да бъде персонално уведомен какви книжа притежава.  

Според Иван Стойков книжата на повечето хора наистина "спят", но и много хора не искат да се разпореждат с тях заради ниските им цени и липсата на икономически ефект от каквито и да е действия с тях.

Според финансовото министерство фондът трябва да съществува 5 години, а след това спечеленото от акциите, които никой не потърси, да отидат в Сребърния фонд.

Според Камен Калчев фондът трябва да работи безсрочно. Той посочи румънския модел като успешен – там фондът е най-ликвидното дружество на борсата. Фонд мениджърът трябва да е чуждестранна компания, категоричен е Калчев, според когото в него могат да влязат и средствата от касовата приватизация.