Топлофикациите искат с до 5% по-високи цени от 1 юли. Това показа проверка на „Монитор” за ценовите предложения, които различните дружества са внесли за разглеждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Очаква се докладът на регулатора по техните предложения да бъде публикуван в началото на следващия месец. В него ще бъде отчетено и влиянието на природния газ, който според прогнозата на „Булгаргаз” трябва да поскъпне с малко над 7% от началото на юли.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев многократно коментира, че ако има поскъпване на газа, то ще е малко. В зависимост от това

ще се мисли дали се налага

повишаване на цените на топлоенергията

От „Топлофикация София” вече обявиха, че не искат повишаване на цената на топлинната енергия. В интервю отпреди две седмици шефът на столичната топлофикация Стоян Цветанов обясни, че дружеството ще се справи при сегашните тарифи, стига да няма сериозно поскъпване на синьото гориво.

Бургазлии също трябва да са спокойни, защото местното дружество предвижда да запази цените на топлинната енергия. Шефът на бургаската топлофикация Въльо Дучев също направи уговорката, че дружеството е направило това предложение, но дали цената ще се запази, зависи също от тарифите, които ще бъдат определени от ДКЕВР за синьото гориво. Сега бургаската топлофикация продава 1 мвтч топлинна енергия за 76,65 лв. с ДДС.

Пловдивската топлофикация обяви предложението си още в края на февруари. От него стана ясно, че „ЕВН България Топлофикация” обмисля въвеждане на различни тарифни планове за различните си групи клиенти. За клиенти със собствени абонатни станции се предвижда намаление на цената с 6,3% до 77,79 лв. на мвтч без ДДС. Става въпрос предимно за стопански потребители и за институции. За масовите клиенти се предлага тарифа „Стандарт”. Ако тя бъде одобрена от ДКЕВР, това ще доведе до поскъпване на топлото с 1% от юли. Предлага се и трета тарифа ­ „Смарт”, която обаче е приложима

само за сгради с хоризонтална инсталация и индивидуални

топломери на всеки апартамент.

Френската компания „Далкия”, която е собственик на варненската топлофикация, е предложила на държавния регулатор цената на 1 мегаватчас топлоенергия да бъде увеличена с 2,5% от 1 юли. Предложението е внесено в ДКЕВР преди месец, обясни изпълнителният директор инж. Илия Николаев. Сега варненското дружество продава един метаватчас топлоенергия за 93 лева с ДДС. Същото увеличение френската компания иска и за тока, който произвеждат чрез когенерацията. Това обаче са пределни цени, обясни Николаев и припомни, че всяко лято компанията намалява цената на топлата вода за абонатите си. Исканията за по-високи цени са заради увеличението на цената на газа, мотивираха се от „Далкия”.

Едно от най-големите повишения на цената е поискано от „Топлофикация Враца”. Тя иска увеличение до 85 лв. на мвтч без ДДС. Това е с около 5% повече спрямо сегашната цена, обясни зам.-шефът на врачанското дружество Кремен Георгиев.

От топлофикацията в Плевен не пожелаха да коментират внесеното от тях предложение в ДКЕВР.