Ако имаме късмет предстоящата зима да е също толкова топла, колкото предходната, то отоплението с парно ще ни излезе поне с 27 лв. по-скъпо, а това на ток, но заедно с останалите харчове за електроенергия - с над 78 лв.

Това показват изчисленията на “Труд”, направени на базата на прогнозните сметки за харчовете на тричленно семейство в апартамент от 65 квадрата. За основа са ползвани прогнозните данни за потреблението на столичната “Топлофикация”, която има най-много клиенти на парно, както и данни на електроразпределителните дружества.

Според данните на “Топлофикация София” средната годишна сметка за парно и топла вода на това тричленно семество е около 770 лева. Повече от половината се падат на разходите за отопление. Годишното потребление на подобно домакинство е близо 8 мвтч енергия, от които 5 са за сгряване на дома. Цената на един мвтч енергия от 1 май 2013 г. до 1 юли същата година е била 79,89 лева без ДДС. 

През лятото на м.г. е повишена на 80,12 лв. и така до този юли. Преди два месеца парното в София, където са и по-голяма част от клиентите на централното отопление, поскъпна с 5,9% до 84,64 лв. за мвтч без ДДС, или 101,57 лв. за крайния потребител. При същата консумация, като през 2013 г. това би вдигнало сметката само за парно, без топлата вода от 480,70 лв. за миналия зимен сезон на 507,85 лв. през идващия.

Уловка

И тук идва едно “но”. Сметките за парно вече се изчисляват по нов начин. Сега те се формират, като се раздели потреблението на енергия за затопляне през миналата година на броя дни с парно. Получава се енергийното потребление за ден. То се умножава по дните в месеца с отопление.

Резултатът се коригира с коефициент за температурите навън. Ако те са по-ниски, коефициентът е по-голям и обратното. Така заложената формула позволява сметката за парно да расте много над посочените първоначално проценти, т. е. да е с доста над 27 лв. за зимния сезон.

Неизвестни

При тока ситуацията е също с толкова неизвестни. Докато досега в месечната сметка се поставяха точно свалените показания от електромерите и се добавяха цените за преноса и достъпа до мрежата, то сега във фактурата фигурират още две категории - за балансиране. 

Според заложените в момента методики от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) сумата за плащане всеки месец ще е различна, като данните ще се подават от държавния Електроенергиен системен оператор. Именно заради добавката за балансиране токът от юли поскъпна двойно в сравнение с очакваното - вместо с обявените 2,9% цената му на практика се вдигна с 4,56 на сто.

От 1 октомври електроенергията ще продължи да поскъпва, като засега се очаква увеличението да е от 9,78%. Семейство с едно дете, което се отоплява на парно, досега годишно харчеше около 553 лева за ток, или средно по 46,11 лева месечно. След увеличенията и при запазено ниво на потреблението годишният разход за електроенергия от 1 юли т.г. до края на юни догодина ще се вдигне до 620,91 лева.

По-сериозно ще се усети увеличението на сметките при хората, които използват тока и за отопление. Според прогнозите на ДКЕВР и министерството на икономиката до пет години отоплението на ток не само че ще става все по-скъпо, но и по-неизгодно от това на парно.
През студената зима на 2012 г. месечната сметка на едно тричленно семейство за електроенергия достигаше до 300 лева.

След намаленията на цената на тока и заради топлото време навън в трите най-студени месеци на миналата зима сметката падна до 180 лв. Ако и през тази зима времето се задържи топло, както миналата, увеличението ще е средно с 26 лева, или 78 лв. за най-студения зимен период.

Различното през тази година са също така влезлите в сила нови общи условия на доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про”. Според тях дружествата вече няма да могат да засичат месечните сметки на период по-голям от 30 дни.
По този начин ще се избегне натрупването на суми при студена зима, както се случи в началото на 2013 г., уверяват от компаниите.

Ефективност

Увеличението на цените на тока и парното обаче не винаги означава по-големи сметки. В случай че сте повишили енергийната ефективност на жилището си през това лято, месечните ви фактури може да се окажат и по-малки. Само поставянето на качествена дограма намалява разхода на енергия с близо 6%. Толкова се пести и с енергоефективни уреди и крушки. Другият начин за по-ниски сметки е използването на по-евтиния с 56% нощен ток.