Великденската трапеза ще бъде с поне 15% по-скъпа от обикновено, прогнозират експерти две седмици преди празниците, съобщи bTV.

Въпреки, че „златните яйца" от миналата година ще бъдат по-евтини сега, цените на основните хранителни продукти бележат ръст.

И макар вчера двама министри да поискаха замразяване на цените за празниците, това едва ли ще се случи. Основните хранителни продукти са поскъпнали на годишна база.

С близо 30% са поевтинели яйцата на годишна база.

Оранжерийните краставици и домати също ще ни излязат по-евтино.Ръст от 50 стотинки за килограм обаче бележи ръст цената на агнешкото месо, при това само за седмица. Рекордно е поскъпването при картофите - над 70 на сто на годишна база. Чувствителна ще е разликата и в цената на салатите и ябълките.

Празничният обяд тази година ще ни струва повече, прогнозират и от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Като специалист, гледайки графиката смятам че минимум с 15 % ще имаме по-скъп Великден, като съвкупна кошница от продукти," коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

В момента агнешкото месо струва между 12 лв. и 14 лв. за килограм. Очаква се обаче по традиция търговците да завишат цените по празниците.В същото време животновъдите недоволстват.

„Агнешкото се търси, но на много ниски цени! Прекупвачите искат килограм месо за 4,50 лв. - 4,80 лв. Гледаме овцете по цяла година, а накрая ги вземат без печалба," възмутен е животновъдът Янко Христов.

И макар по магазините да не липсва българско месо, вносното подбива цените, защото се предлага замразено. Въпреки, че засега яйцата привличат с достъпни цени, има доста нарушения.

От Комисия за защита на потребителите следят за търговски трикове и фалшиви промоции. Препълнените колички и дългите касови бележки може да бъдат капан за потребителя, алармират от Комисията за защита на потребителите.

По данни на хлебопроизводителите и сладкарите съществена промяна в цените на козунаците от миналата година не се очаква. Тогава цената на килограм беше между 6 лв. и 8 лв.