Жените са много повече изложени на риск от бедност в края на техния живот, заяви по БНР синдикален лидер.

Тенденциите в заетостта и заплащането на жените ще обсъдят днес от КНСБ на конференцията "Равнопоставеност между половете", посветена на разликите в заплащането на труда на мъжете и на жените. 

Във всяка държава от Европейския съюз мъжете на ръководни длъжности са печелели през 2014 година повече спрямо жени на такива длъжности, но най-малка разлика в заплащането е регистрирана в Румъния, показват оповестени вчера данни на Евростат.

Статистическите данни, публикувани преди Международния ден на жената, показват, че разликата в заплащането на мъжете и жените на ръководни длъжности в Румъния е 5%, в Словения е 12,4%, в Белгия е 13,6% и в България е 15%.

На противоположния полюс са Унгария, Италия и Чехия, където мъжете са получавали съответно 33,7 на сто, 33,5 на сто и 29,7% повече от жените. 

Във финансовия и застрахователния сектор, с изключение на Португалия и Испания, разликите са най-големи и стигат до 42% в полза на мъжете, каза по БНР Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България. 



Процентно най-много жени на ръководни функции има в Латвия (53 на сто), следвана от България и Полша и двете с по 44%. В Германия, Италия и Кипър жените на ръководни функции са 22% от общия брой.

Като цяло 2,5 млн. са жените на ръководни позиции в страните от Европейския съюз от общо 7.3 млн. ръководители (35%). Според данните жените мениджъри получават с 23,4% по-малко от своите колеги мъже.

Както у нас, така и на глобално ниво тенденцията е жените да излизат с по-високо образование, но след това да се забавят в кариерното си развитие. Стереотипите се променят, но не с темповете, които желаем, а разликата в заплащането е следствие на различни неравнопоставености, коментира Йорданова.

Когато говорим за тази разлика, трябва да си даваме сметка, че тя е свързана с редица правни, социални, икономически фактори, които се простират извън простото правило "равно заплащане за равен труд". Проблемът е по-дълбок, добави експертът. 

Все още в голяма част от случаите жената жертва кариерното си развитие в името на това да полага повече грижи за семейството, децата, зависими близки и болни членове на семейството. Тази част от ангажиментите на жената е невидима, но тя няма как да не се отразява на кариерното развитие, респективно на доходите, отбеляза Йорданова.

Вижте още: 

Само 38 жени управляват общини в България 

10 хил. работещи са прехвърлили втората си пенсия в НОИ 

Работим 2 месеца повече за пенсия