Валутният борд в България е непоклатим. Това се гарантира от международните валутни резерви, които го крепят, обясниха вчера финансови експерти пред БНР.

Бордът представлява покритието на левовете с евро. Според най-новите данни на БНБ резервите, които гарантират борда, възлизат на над 27 млрд. лв., обясни вчера един от основните инициатори на въвеждането на паричния съвет у нас преди 17 години - финансистът доц. Красимир Ангарски. 

По думите му това осигурява двойно или тройно покритие на лева, което не дава никакъв повод за съмнение в устойчивостта на режима.

Според Ангарски обаче големият проблем е, че отговорните експерти и политици не дават на хората нужната информация, което ги тревожи. 

“Къде е шефът на борда, на управление “Емисионно” в БНБ да обясни на хората, че бордът не може да бъде бутнат?”, попита Ангарски. Затова според него бъдещият служебен премиер трябва да има авторитет и много добра комуникация с хората и медиите.

“Когато въвеждахме борда, самият аз и колегите ми сме обяснявали по час и половина в телевизионните студиа какво се прави и защо се прави”, посочи финансистът.

Американският финансист и един от авторите на идеята за борда у нас проф. Стив Ханке също обяви, че няма опасност за валутния борд и той е много важен за стабилността на страната. По думите на Ханке, ако паричният съвет не функционираше у нас от 1997 г., сега страната щеше да прилича на Украйна. Професорът смята още, че банковият надзор у нас е на ниво, след като системата е устояла на 2 международни кризи.

Бившият финансов министър проф. Христина Вучева пък обясни какви послания трябва да отправят политиците пред обществото, за да се върне доверието на хората и да се снеме излишното напрежение. 

“На срещата с президента политиците трябва да обявят три неща - че няма да допуснат законодателство, което би променило валутния борд, че няма да допуснат промяна на фиксирания валутен курс и че ще гарантират, че в понеделник хората могат да теглят парите си от ПИБ в какъвто размер преценят, а на 21 юли - и от КТБ.” По думите на Вучева единствено подобно послание би успокоило обществеността.

Проф. Вучева за пореден път призова за по-отговорно политическо говорене по отношение на финансовата ситуация в страната. По думите  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да спре да говори, че България е във фалит, защото страната не е в това положение. “Нито сме загинали, нито имаме нужда да викаме МВФ сега. Когато трябва и ако има нужда, ЕС сам ще ни насочи нататък”, смята Вучева.