"Цените на билетите за влак няма да бъдат увеличени, с изключение на линиите, които са дотирани от бюджета - в посока София-морето".

Това заяви транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от БТА. По думите му предстои обществено обсъждане през януари за размера на увеличението на цените по търговските линии.

Според министъра дружеството "Български държавни железници" (БДЖ) се е справило по-добре от очакваното, но конкретни финансови резултати ще бъдат представени в началото на 2014 г. Папазов обясни още, че е завършен проектът по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" за периода 2007-2014 г.

"От вчера е готов и новият проект за периода 2014-2020 година", заяви той, като отбеляза, че проектът е в Министерския съвет и предстои изпращането му в Европейската комисия за одобрение. Транспортният министър подчерта, че почти цялата финансова помощ от 2 млрд. евро за предишния програмен период 2007-2014 г. е договорена.

От сумата около 1.1 млрд. евро са разплатени, като 770 млн. са върнати в държавния бюджет. Изградени са над 218 км. железопътни линии, построени са и са пуснати в експлоатация над 140 км. магистрали. През изминалата година са открити пет големи инфраструктурни обекта, и предстои завършването на други осем.

"Новият приоритет в оперативната програма ще бъде железопътният транспорт, а съотношението между пътните и жп проектите ще бъде 50 на 50 процента", заключи министъра.

Според него разликата с предишния период е даваният приоритет на екологичния по думите му жп транспорт.