По- високи сметки за ток, въпреки обещаното намаление на цената на тока за бита с близо 1%, разгневи масово абонатите на ЧЕЗ. Оплаквания има предимно от София, Плевен и западните региони на страната.

Оказа се, че причина за това е, че намалението е било не при цената за снабдяването, а при цената на разпределянето. В края на миналата година управляващите се похвалиха с това, че цените на тока за бита ще поевтинеят с 0,9% дневната и с близо 10% нощната тарифа. Потребителите обаче видяха в своите сметки дори малки увеличения.

Пред бТВ от електроразпределителното дружество обясняват, че намаление наистина има, но то е в таксата за разпределение. В този смисъл, за да се види крайната по- ниска цена на тока, трябва да се изчислят всички отделни компоненти във фактурата.

От ЕРП-то обясниха, че фактурите за януари обхващат два периода, като единият от тях е по старите тарифи, а вторият е по новите.

„Реално намалението в цените е факт. Крайната цена, по-която се фактурира, е по-ниска. Реално за крайната цена за бита е паднала наистина с около 0,9% а дневната и за нощната - около 10%”, категорична е Зорница Йорданова от ЧЕЗ. Потребителката Зорница Иванова обаче е на съвсем друго мнение.

„Новото намаление е един вид увеличение на тарифата. Активната дневна енергия до 29 декември е по 0,9 ст., а след тази дата става по 0.10 ст., като допълнително вече достъпът до електроразпределителната мрежа се таксува два пъти”, казва тя пред камерите на бТВ.

На същото мнение е и собственикът на малко предприятие Ивайло Джамбазов. С постановлението на ДКЕВР беше обявено, че ще има поевтиняване на тока и за по-малките фирми, които не са на свободния пазар.

„За да сме конкурентоспособни на пазара си, следим точно тези разходи. Тя беше около 17 ст. дневната, а сега е около 18 ст. дневната. Ако това е намаление…”, възмущаваше се той.

В крайна сметка от ЧЕЗ обясниха, че намалението не е при снабдяването, а в графата „Разпределение”. На практика, за да види намалялата цена, абонатът трябва да събере всички отделни компоненти от цената на тока във фактурата и така да получи новата си сметка.

От там обясниха, че преди 30-ти декември крайната цена на тока е била около 15 стотинки за киловатчас, като от нова година тя е с около стотинка по-евтина. Нощната тарифа от своя страна е станала от 9 на 8 стотинки.

От ЧЕЗ посочиха, че недоразуменията са настъпили с януарските фактури с поредното решение на ДКЕВР за промяна на ценообразуването.