Веднага след Нова година се очаква увеличение на цените на билетите за влаков транспорт. Тогава ще влезе в сила нова тарифа и ново разписание, стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

"Постарали сме се да прегледаме всички цени, във връзка с обновлението, което правим в програмата за стабилизиране на БДЖ", поясни Папазов, цитиран от "Фокус".

Той увери, че общото увеличение ще е около 5% като за някои линии то ще е по-голямо, а за други практически няма да има никакво увеличени.

"Най-голямото увеличение ще е главно по експресните линии и то ще е в рамките на около 7-8%", обясни транспортният министър.

Той допълни, че към момента не се предвиждат съкращения в системата на железницата, защото първите мерки, които са предприети за стабилизирането й са показали много добри резултати.

"За първи път от четири години започнахме да изплащаме главница на нашите кредитори. Сумата, която изплатихме е доста голяма за сегашния бюджет на БДЖ, при това без да получим от никъде помощ и това е в рамките на сегашния бюджет", коментира още Папазов.

Транспортният министър добави, че ръководството на БДЖ преговаря в момента със синдикатите за сключване на новия колективен трудов договор, с който ще стане ясно с колко е възможно да бъдат увеличени заплатите в системата на железниците.

"Този договор ще стане факт в близките дни и предвижда увеличение на заплатите. То ще е от Нова година и ще е минимално, в рамките на възможностите на компанията. Увеличението е различно за различните звена, но средно е с около 5-6%", уточни Папазов.