Цените на яйцата, агнешкото и козунаците за Великден ще се гледат под лупа от работната група за наблюдение на храните, обяви вчера аграрният министър Мирослав Найденов.

"Дано агнешкото да не поскъпне рязко в следващите дни", пожела си министърът и продължи с объркани размисли може ли и трябва ли държавата да се меси в цените. Найденов изтъкна, че според пазарните правила по празниците цените скачат, защото търсенето се повишава, но "въпросът е да няма изкривявания".

"Аз се надявам чрез контролните органи да се опитаме по някакъв начин не да влияем на цената, но виждате, че от социологическите изследвания 73% от българите искат държавата едва ли не да определи таван на цените. Това няма как да стане. Но с контролните механизми можем да не допускаме спекула", "разясни" агроминистърът.

Найденов посъветва любителите на агнешкото да се кооперират за покупка на цяло агне и после да си го разделят, за да им излезе по-евтино.

Междувременно вносители на яйца дадоха отпор на Съюза на птицевъдите, който преди дни обяви, че пазарът е залят с полски яйца - евтини, но с лошо качество.

"Всяка година преди Великден се подема такава негативна кампания. Просто конкурентният внос пречи на някои български производители да надуват цените за празника", коментира дистрибуторът Дарин Маринов.

"В момента част от българските фирми не продават и пробват изкуствено да вдигнат цената на яйцата. В цяла Европа и в Полша, откъдето ние в момента внасяме, е обратното - в месеца преди Великден започват промоции и цените тръгват надолу. Точно затова и ние навръх празника можем да предлагаме евтини и качествени яйца от внос", добави Маринов. Той посочи, че само допреди два месеца е купувал български яйца по 8-9 ст., а неотдавна шефът на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов обяви, че по Великден те трябва да струват по 12 ст.

"Такива изявления, такова директно посочване на цени е недопустимо и не бива да се подминава от Комисията за защита на конкуренцията", смята Маринов. Бизнесменът обясни как стриктно се контролира вносът. Яйцата пристигат в България в специални камиони до пакетажния център. Камионът се отваря, след като дойде ветеринарен лекар от Агенцията за храните, който преглежда документите - проверява партидни номера, маркировка, размери, сертификати за произход, срок на годност и т.н., и едва тогава разрешава разтоварване. Отделно пакетажният цех проследява продукта до магазина.