Държавната комисия за енергийно и водно регулиране постанови нови цени на ВиК услугите в София и Пловдив от утре.

В София цената без ДДС за доставяне на питейна вода на потребителите е 0,94 лв., а цената за отвеждане на отпадъчни води - 0,18 лв. Цената за пречистване на отпадъчни води на територията на концесионната област е 0,28 лв. Цените са за битови потребители.

Според "Софийска вода" това ще спомогне да се поддържа задоволително ниво на инвестициите от последните две години. Цялата печалба на дружеството отново ще се реинвестира и както досега няма да има разпределяне на дивидент между акционерите.

От "Софийска вода" посочват, че предстои в кратки срокове, на базата на новите цени, да бъдат направени разчети за обема на инвестиционната програма през 2011 г.

По-голямата част от увеличената цена на ВиК услугите покрива допълнителните разходи за експлоатацията и поддръжката на  новите пречиствателни съоръжения в резултат на които ще бъде възстановено еко равновесието в река Искър, посочват от дружеството.

Цените на водата в Пловдив ще бъдат съответно 0.99 лв./куб.м за доставяне на вода на потребителите, 0.09 лв./куб. м за отвеждане на отпадъчните води и 0.14 лв./куб.м за пречистване на отпадъчни води.