Наскоро се замислих за малките неща, които улесняват безкрайно много живота ни. Те струват пари - понякога повече, друг път по-малко, но ни спестяват време и нерви, които също могат да ни струват скъпо. 

Кои малки неща имам прeдвид? 

Случвало ли ви се е например сутрин преди работа да стържете леда от стъклата на колата си? Е, ако не сте го правили лично вие - поне сте виждали колко време отнема на съседа, докато свърши тази работа. 

Едва преди няколко дни разбрах, че има специален спрей, който директно ви спестява цялото това време в мръзнене и стържене. Просто напръсквате стъклото 1 път и то се размразява напълно. Проверих и цената - 500 мл. от този спрей струва 9 лв. Тези 9 лв., които ще дадете ще ви стигнат за целия зимен сезон. Да кажем, че ще ви спестят 60-70 зимни сутрини по 10 минути. Това са общо 10-12 часа от живота ви, които можете да прекарате в пиене на кафе вместо в мръзнене. 

Има и друга гледна точка - някой може да каже - тези 9 лв. ми трябват. Ако ги спестя, след време те могат да добавят доста към бюджета ми. Така или иначе тези 10 минути сутрин няма да ми донесат още пари, понеже не ги уплътнявам със занимания, от които печеля повече. А ако ходя на работа с транспорта, те струват почти колкото половин карта за цял месец. 

Тук отново опираме до това - колко скъпо струва вашето работно време? Ако например упражнявате стресираща професия и това удоволствие от 10 допълнителни минути сутрин може да ви направи по-отпочинали и спокойни и да подобри работоспособността ви, със сигурност тази покупка си заслужава. Но ако работата ви е по-обикновена, вероятно бихте могли да пренебрегнете комфорта си и да спестите тези пари. Излиза, че въпросът време или пари в този случай е много индивидуален.

Никой не може да ви каже какво да направите - вие сами трябва да решите. Голяма е вероятността разбира се да се изкушите да си купите спрея, след като знаете за съществуването му. На това разчитат впрочем и рекламите. Ако не знаете, че съществува определено удобство, то няма да ви липсва, защото не предполагате какво може да ви спести то.

Аз всъщност много обичам хитрите джаджи, които улесняват живота ни - изпитвам някаква радост и това може да ме накара да направя емоционална покупка, въпреки че като цяло се смятам за доста разумна по отношение на семейните финанси и спестяването.

Мисълта ми е, че ако търговците ще ти продават нещо, нека поне то да бъде полезно и да усещаш комфорта от това, че го имаш.