Всеки втори европеец плаща през мобилно устройство, показва проучване на една от водещите технологични компании за електронни разплащания.

Според доклада 54% от анкетираните редовно използват телефоните си плащане на стоки и услуги. За сравнение година по-рано хората, използващи тези технологии са били 18 на сто.

Данните сочат още, че 35% от запитаните европейци се разплащат през своите смартфони, 32 на сто се разплащат с аксесоари, а 28% - през таблети. Удобството е основната причина за 64% от потребителите на мобилни разплащания да избират мобилен портфейл, уеб базиран портфейл и плащане с карта на сайтове, които запомнят данните й, а 55% споделят, че са доволни, защото могат да носят в себе си по-малко пари в брой.

Само преди една година 38% от анкетираните европейски граждани са казали, че никога не са използвали мобилно устройство за разплащане, докато през настоящата година този дял пада на едва 12%. Проучването е проведено в периода август - септември, сред повече от 36 хил. души в 19 държави от Европа.

Най-често през мобилни устройства се включват погасяване на задължения за домакинството, като тези плащания са 53% от всички.

На второ място е купуването на билет за автобус и влак, а на трето се нарежда взимането на стоки с висока стойност като почивки, мебели и др. Последните две неща, които най-често плащане през телефона са храна за вкъщи и музика, телевизионни предавания и филми.

Резултатите показват, че 71% от потребителите на мобилни разплащания използват поне един вид дигитален портфейл, а 47% от потребителите на уеб базираните портфейли избират като основен начин на плащане своята дебитна карта.

Популярността на безконтактните карти се е повишила значително спрямо 2015 г. - 52% от респондентите използват безконтактни карти в ежедневието си за закупуване на стоки и услуги – нарастване в сравнение с 36% през 2015 г. Този ръст в употребата обхваща всички възрастови групи.

Потребителите на безконтактни разплащания са по-склонни да използват мобилно устройство като начин на разплащане в сравнение с анкетираните, които не използват безконтактни карти (52% използват безконтактни карти спрямо 32%, които не използват безконтактни карти).

Вижте още:

Българите пазаруват повече спрямо миналата година 

44 евро на ден харчат българите в Германия