Таванът за цените на такситата може да бъде въведен 3 месеца след влизането в сила на промените в Закона за автомобилните превози. Това съобщи вчера пред журналисти транспортният министър Александър Цветков. Миналата седмица законът бе гласуван на второ четене в ресорната комисия на парламента.

Идеята е от подчинената на министерството Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" контролът да бъде прехвърлен на общинските власти, които да определят и таваните.

Мярката е критикувана от бранша и от експертите, които смятат, че по този начин таксиметровите оператори могат да се споразумеят да таксуват само по максималните ставки. Според Комисията за защита на конкуренцията таванът на цените е в разрез с европейските директиви за свободна конкуренция и ще доведе до изкривяване на пазара.

Междувременно вчера варненски таксиметрови фирми поискаха да се въведе обратното - минимални цени, под които не може да се слиза. Според бранша в морската столица цените могат да паднат до 52 ст. на километър, ако трите големи фирми в града, които предлагат в момента 20% отстъпка, не я премахнат.