Цените на храните през юни са били по-ниски спрямо май с около 5%, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През юни цената на захарта се покачва с около 0,9 на сто, до 2,20 лева за килограм на едро. Цената на брашното остава почти без промяна на ниво 1,01 лева за килограм.

Запазва се тенденцията на плавно поевтиняване на слънчогледовото олио - до 2,65 лв. за литър. През месеца е регистриран спад на цената на яйцата с 6.7 на сто и слабо намаление на цените на млечните произведения в диапазона 1-2 на сто, както и на месните произведения - 1-3 на сто.

През юни 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година има покачване на цената на олиото с 36 на сто, на брашното с 51 на сто и на захарта с 68 процента.

Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30%

а покачването на цените на месните произведения е в диапазона 3-7 процента. Цената на яйцата през тази година остава на нивото от миналата година.

През юни спрямо май се наблюдава спад на цените на всички плодове и зеленчуци, местно производство.

Около 40-50 на сто е намалението на цените на черешите, пресните картофи, оранжерийните краставици и зелето. В интервала 20-30% е намалението на цените на ягодите, картофите от старата реколта, на зрелия чесън и на оранжерийните домати.

Поскъпване има при лимоните - 13.5 на сто, и ябълките от внос - 2.5 на сто, а цената на бананите е с 5 на сто по-ниска в сравнение с май.

Спрямо същия месец на миналата година ДКСБТ отчита ръст от около 40 на сто при цената на ябълките и чесъна.

С около 8-15% е поскъпването на годишна база на черешите и картофите

През юни тази година спрямо същия месец на миналата година се наблюдава спад на цената на едро на оранжерийните краставици - с 42 на сто, на зелето - 30 процента, на ягодите, пресните картофи и оранжерийните домати - средно с около 10 на сто.