Трета банка у нас спира да предлага стандартни срочни депозити. Банка ДСК и Уникредит Булбанк първи премахнаха депозитите, а спестяванията се преоформят в разплащателни или спестовни сметки. Това сега прави  и Пощенска банка от 3 август и то ще важи още за онлайн депозитите, както  и за срочен "Депозит 30".

Банките продължават да взимат и пазят парите на хората, увери финансистът и банкер Левон Хампарцумян пред БНТ.

"Понеже няма голямо търсене на кредити заради потиснатата икономика, кризата, печатането на пари, защото светът в момента е силно ликвиден - няма хубави проекти и всичко се прави, за да има такива, един от ефектите е, че няма срочни депозити, защото никой не се нуждае от толкова много пари.

Съответно централните банки, за да стимулират потреблението и икономиките в инвестициите, слагат отрицателни лихви", обясни той.
 
Има разплащателни влогове, има и инвестиционни схеми, които носят по-висока доходност, но с риск да се загуби част или цялата сума, допълни финансистът.

Банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити

"Има съотношение между масата на депозитите и масата на кредитите, което ако вземеш всички депозити и ги раздадеш като кредити, ще са 100%. В момента има повече депозити, отколкото кредити и когато икономиката тръгне нагоре, тези парите ще се използват", отбеляза Хампарцумян.
 

istock
istock

По думите му важният въпрос е как ще се използват парите в банките. "Това, което в момента правят Министерство на икономиката и ББР в новите си амбиции, е да раздадат пари на фирми, които нямат достатъчно обезпечения или имат перспектива за растеж и чрез финансовата инжекция през търговските банки да пораснат по-бързо, защото без нея да пораснат с 20-50% би им отнело години", разясни банкерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg