Федералният резерв на САЩ проучва как Deutsche Bank е третирала подозрителни транзакции за милиарди долари на водещия кредитор в Дания - Danske Bank, съобщава Блумбърг, цитирайки лица, запознати с въпроса, допълнително подсилвайки това, което би могло да се окаже един от най-големите скандали за пране на пари.

Разследването на Фед е на ранен етап, тъй като се проучва дали американските операции на Deutsche Bank представляват надлежно наблюдавани средствата на естонския клон на Danske Bank.

Датската банка, която използваше банки-кореспонденти като Deutsche Bank, за да премества пари в чужбина, призна пред време, че голяма част от около 230 милиарда долара, които са преминали през малкия ѝ естонски клон, може би са били мръсни.

САЩ изисква от банките, работещи под тяхна юрисдикция, да контролират клиентите и техните сделки, за да открият потенциално пране на пари и да сигнализират властите за съмнителни транзакции.

Федералният резерв е сред регулаторите, които гарантират, че банките разполагат с подходящи системи за изпълнение на тези задължения, отбелязва Блумбърг.

Danske Bank отбеляза преди време, че голяма част от незаконния паричен поток от нейния клон в Естония е преминал през поделението на Deutsche Bank в САЩ, като един от неназованите източници на Блумбърг посочи, че Федералният резерв се фокусира именно върху големият германски кредитор. Според лицата, запознати с въпроса, Deutsche Bank си сътрудничи с Федералния резерв.

Говорител на Deutsche Bank отказа да коментира преговорите с регулаторните органи в САЩ, а говорител на Фед заяви, че не обсъжда публично поверителни проучвания.

Американското министерство на правосъдието и разследващите власти от други държави започнаха разследване на бизнеса на Danske Bank в Естония на фона на обвинения, че банката е европейски център за пране на пари от бившия Съветски съюз.

Датската банка получи нареждане от националния си регулатор да натрупа допълнителен капитал за 1,5 млрд. долара, за да се справи с разходите при потенциални санкции и глоби.

Danske Bank разчиташе на глобалното присъствие на кредитни институции като Deutsche Bank, Bank of America и JPMorgan Chase & Co., за да се справи с конвертирането на чуждестранни валути в щатски долари от името на нейни клиенти от 2007-а година до 2015-а година включително.

През ноември Блумбърг съобщи, че Deutsche Bank се е свързала с Министерството на правосъдието на САЩ и е посочила, че е обработила по-голямата част от сделките, които са предмет на разглеждане. По това време обаче нямаше никакви признаци, че трите големи банки са били цели на разследването на Министерството на правосъдието.

По-рано този месец пък германският финансов регулатор BaFin нареди на Deutsche Bank да провери до юни 20 000 свои клиенти, които се смятат за рискови, като това вероятно има връзка и със заместването на водещия германски кредитор в скандала с пране на пари през естонския клон на Danske Bank.