Субсидиите за отглеждане на различни селскостопански култури дават стимул на много собственицина земеделска земя да се захванат с производство. Има ли земеделският производител задължение да отглежда определени култури?

Консултант Таня Китик разяснява, че задължението за отглеждане на определени култури зависи от ангажиментите, които сте поели по различни схеми и мерки.

За да получите плащания по заявени схеми и мерки на Общата селскостопанската политика и допълнителните национални плащания като земеделски производител, сте длъжен да поддържате земята в добро земеделско и екологично състояние.

Условията за тази поддръжка са регламентирани в Националните стандарти. Те са задължителни за изпълнение от всички земеделски производители, собственици и/или ползватели на земеделски земи. Това е условието да получават подпомагане по различните схеми на Общата селскостопанска политика, допълнителните национални плащания и някои от мерките на Програмата за развитие на селските райони.

С Националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояниесе установяват общи правила в схемите за директно подпомагане в рамките на Общата селскостопанска политика на основание на Закона за администрацията и Закона за подпомагане на земеделските производители във връзка с някои европейски регламенти.

Условията за поддръжка не отменят задълженията на собствениците или ползвателите на земеделски земи по Закона за опазване на земеделските земи, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и други нормативни актове.

Трябва да сте запознати към коя група спада културата, която искате да отглеждате. Например изискването за отглеждане на слети култури се отнася за стопанство, отглеждащо зърнено-житни култури, чиито размер надхвърля 5 хектара. Към групата на зърнено-житните се отнасят следните култури: пшеница, ръж, тритикале, ечемик, овес, сорго, ориз и просо.

Ако пък сте решили да отглеждате боб или леща, то вашата култура попада в раздела на зърнено-бобовите култури и е допустима за подпомагане по следните схеми: Схема за единно плащане на площ (СЕПП); Зелени директни плащания; Схема за преразпределително плащане; Схема за обвързано подпомагане на протеинови култури; Схема за млади земеделски стопани.

Към групата на протеиновите култури спадат още: фасул – зърно, нахут, грах – фуражен за зърно, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан.