Законът гарантира правото ми да отсъствам временно от работа, когато ми се налага да изпълня свои лични или морални задължения. Те са посочени изчерпателно в закона иработодателят ми е длъжен да се съобрази с тях, когато са налице.

Кои са тези случаи? 

  • Когато встъпвам в граждански брак, имам право на отпуск в размер от 2 работни дни. Предназначението му е да бъда свободен да отпразнувам този така важен ден или за да успея да подготвя брачния си договор, ако се съмнявам в намеренията на половинката си. Право на този отпуск възниква независимо от това дали сключването на брака е работен, почивен или празничен ден!
  • Когато реша да даря кръв – за деня на прегледа, на кръводаряването, както и 1 ден след него. Това е гаранция за изпълнението на това мое гражданско, морално и хуманно задължение.
  • При смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра, родител на другия съпруг, както и на други роднини по права линия – 2 работни дни.

Относно горепосочените основания правото за отпуск възниква за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползва в първите 2 работни дни след нея.

  • За участие в правораздаването - когато бъда призован от съд, прокуратура или следствие да се явя като страна, свидетел или вещо лице, аз съм длъжен да изпълня това свое законно задължение и да участвам в съответния съдебен процес, съдействайки на съдебната власт. Продължителността на този отпуск се определя от времето, необходимо за изпълнение на съответното процесуално задължение.
  • За участие в заседания като член на представителен държавен орган или да бъда съдебен заседател. Имам право на отпуск и за участие в специален орган за преговори, европейски работнически съвет или представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество;
  • При предизвестие от работодателя за прекратяване на трудовия договор. Отпускът е в размер на 1 час дневно за дните на предизвестието. За да възникне това мое право, е необходимо да съм получил предизвестие от работодателя ми за прекратяване на трудовия ми договор и работното ми време да е над 7 часа.  Предназначението на този отпуск е да ми предостави повече свободно време, в което да търся нова работа.
  • За обучение или участие в доброволните формирования за защита при бедствия;възнаграждение – 1.85 лв. за час обучение и 3.70 лв. за час изпълнение на спасителни задачи за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.
  • За медицински прегледи на бременни работнички или служителки, когато се налага прегледът да се извърши през работно време.

Важно! Тези не могат да се приспадат от платения годишен отпуск!

Как да упражня правото си на отпуск?

Необходимо е да поискам да ми бъде разрешено да ползвам този вид отпуск, като работодателят няма право на преценка дали и кога да разреши ползването му. За целта трябва да подам писмена молба за отпуск, към която да приложа документ, който да удостовери действителното настъпване на някое от горепосочените основания за отпуск (например копие от акт за смърт – за отпуск в случай на смърт на близък роднина; копие от съдебната призовка, от която да е видно, че съм редовно призован – в случай на отпуск за участие в правораздаването и др.)

Ще получа ли възнаграждение за дните, в които съм отсъствал?

Отговорът е положителен, възнаграждение се дължи най-често от работодателя, но не във всички случаи.

  • В случаите, в които ползвам отпуск поради смърт на близък роднина, кръводаряване или встъпване в брак, работодателят следва да ми изплати възнаграждение за дните, в които не съм бил на работа според уговореното в колективен трудов договор или в споразумение между мен и работодателя.
  • Когато участвам в заседания на специален орган за преговори или когато работодателят ми ме е предизвестил за прекратяване на трудовия ми договор, възнаграждението се изплаща винаги от работодателя и се определя от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който трябва да съм работил най-малко 10 дни. По същия начин се изчислява и възнаграждението, което се дължи на служителка в напреднал етап на лечение ин-витро и на бременна служителка, която трябва да се прегледа в работно време.
  • Възнагражденията във всички останали от горепосочените случаи се дължи по ред, определен в специални закони. Така например: ако съм общински съветник, за участие в заседание на общинския съвет ще получа възнаграждение, определено  според Закон за  местното самоуправление и местната администрация, а ако бъда призован като свидетел пред български съд, възнаграждението ми ще се определея от съответно гражданския, административния или наказателния процесуален закон.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*) 

Актуалните версии на Правата (Статиите) се съдържат на www.pravatami.bg