Само за 50 дни - 20 000 са глобените за невалидна винетка. Това прави средно по 400 човека на ден.

Основната причина за нарушението е, че са забравили кога изтича винетката. Наложените санкции са в размер на 2 милиона и половина лева. Милион и половина - от фишове по 300 лева и още един милион – от компенсаторни такси по 70 лева, наложени от екипите на тол управлението.

Рекорден е броят на закупените винетки от началото на годината, досега те са 855 000, за общо 67 милиона лева.

Как да прехвърлим винетката, ако продадем колата

Въпреки че санкционираните за липса на винетка от началото на годината са близо 20 000, от АПИ са на мнение, че броят на разсеяните водачи е намалял драстично.

„Гражданите и потребителите на пътя се научиха да работят със системата по-добре, гледат кога изтича срокът на винетките. Имат твърде много канали, по всякакъв начин да придобият електронна винетка и да пътуват безпрепятствено по републиканската пътна мрежа”, заяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ.

За да са от помощ на потребителите, от тол управлението скоро ще започнат да напомнят за изтичащите винетки на електронната поща на всеки от тях. Шофьорите вече могат да проверят в интернет и дали са били засечени за нарушението на сайта web.bgtoll.bg.

„След като нарушението бъде регистрирано от електронната система, т.е. от рамките, последователно двама оператори – младши и старши, проверяват това нарушение за неговата валидност . Това на практика се извършва до края на текущия ден, така че на следващия ден потребителят от тази функционалност на нашия сайт може да има вече информация за нарушенията”, каза още Асенов.

Какво се случва с безплатната винетка, ако продадем колата

От АПИ ще отделят около 10 % от сумата, събрана от винетки за поддръжка на електронната си система тази година. Останалата сума по закон трябва да отиде за поддръжката на републиканската пътна мрежа и строителство на нови пътища.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg