Близо 170 000 безплатни винетки изтичат до края на март догодина, предупредиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Общо 223 605 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с увреждания от началото на 2020 г. до края на ноември. Те са за над 21,6 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ.
 
Потребителите могат да проверят дали винетката им изтича на сайта на АПИ - www.api.bg, на www.bgtoll.bg от бутона с надпис “Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане” и на сайта на Агенция за социално подпомагане www.asp.government.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg/#/.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к. с. и обем на двигателя не повече от 2000 куб. см.

Изтича валидността на голяма част от винетките

Заявлението за издаване на безплатна е-винетка се подава от правоимащия в дирекцията “Социално подпомагане” по настоящия адрес - лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Процедурата за издаване на нова винетка отнема около 10 дни.
 

При прехвърляне на собствеността на автомобила, смяна на регистрационните табели или бракуването му, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg