Банките са събрали повече пари от такси и комисиони, като една от причините е вдигането на таксите за някои услуги. Това показват данни на БНБ, публикувани в изданието „Банките в България“.

Нетният доход на банките от такси и комисиони е 574 млн. лв. за периода от януари до юни.

Това е с 90 млн. лв., или с 18,6% повече от реализирания нетен доход от такси за същия период на миналата година, показват данните на БНБ. Банките продължиха да вдигат таксите си за обслужване на граждани и фирми. Някои от най-големите финансови институции направиха промени в тарифите си.

От 30 август Банка ДСК промени тарифата си, като при теглене от банкомат на същата банка таксата стана 0,15%, но не по-малко от 0,30 лв., а при теглене от банкомат на друга банка таксата е 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв.
 
Същата такса от 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв., вече се плаща и при теглене от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха фиксирани на 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати.

Банка у нас въведе такса за теглене от банкомат за пенсионери

Нетният лихвен доход на банките нарасна през полугодието с 39 млн. лв. (+3%) и достига 1,3 млрд. лв., показват данните на БНБ. Това се дължи на повишаването на приходите от лихви с 19 млн. лв. до 1,5 млрд. лв., както и на намаление на разходите за лихви с 20 млн. лв. до 147 млн. лв.

istock
istock

През второто тримесечие депозитите в банковата система нараснаха с 1 млрд. лв. (0,9%) до 109,4 млрд. лв. Принос за увеличението имаха привлечените средства от домакинствата (с 975 млн. лв., 1.5%) и другите финансови предприятия (със 780 млн. лв., 25,3%).

Нарастване се наблюдаваше и при ресурса от сектор „държавно управление“ (със 122 млн. лв., 3,5%). Намаление отбелязаха депозитите на нефинансови предприятия и на кредитни институции, съответно с 687 млн. лв. (2,1%) и със 171 млн. лв. (3,5%).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg