От тази седмица тече двумесечният срок, в който юридически лица и еднолични търговци могат да подават молби и декларации за определяне размера на такса "смет" за 2024 г. за нежилищни имоти според генерираното количество отпадъци, съобщава Дончо Барбалов, заместник-кмет по финанси на Столичната община на своята Фейсбук страница.

Фирмите, които не използват тази възможност, ще плащат такса според отчетната стойност/данъчната оценка на тези имоти.

Вариантите за компаниите да плащат такса "смет" според количеството отпадъци са - до 30 ноември да подадат един от двата документа:
- декларация за определяне на брой контейнери
- молба за издаване на Заповед за допускане на пряко договаряне със специализирани фирми за сметосъбиране и сметоизвозване.

С колко ще се покачи размерът на такса смет

През миналата година от тази възможност се възползваха общо над 7500 компании. Освен на място в Столичната община, документи могат да бъдат изпращани и чрез лицензираните пощенски оператори, на адрес гр. София, ул. "Оборище" №44 - Дирекция "Икономика и търговска дейност". Необходимите образци на документи могат да бъдат намерени на сайта на Столична община: https://www.sofia.bg/sample-documents

istock
istock

Работното време на дирекцията за прием на документи е всеки делничен ден от 9:00 до 17:30 часа.

За последна година подаването на декларации/молби за такса смет от юридическите лица се провежда по този начин. От 2025 г. за всички задължени лица - юридически и физически, ще бъде въведен принципът "замърсителят плаща" - собствениците на имоти ще плащат таксата в зависимост от генерираното количество смет, съобщава Дончо Барбалов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg