Рамково споразумение, подписано днес между Националния статистически институт (НСИ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), прави възможно от 2025 г. да се въведе изчисляване на размера на такса "битови отпадъци" на база генерирания обем. Това каза доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ по време на брифинг, организиран от НСИ в сградата на ведомството. Официалният документ бе подписан от д-р Атанасов и от изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева.
 
Въз основа на споразумението общините ще получават официални данни от преброяването на населението и жилищния фонд в България.
 
"Данните, свързани с броя на ползвателите на услуги в имот в раздел "Данни за домакинствата", ще бъдат използвани при разработване на новата методика за сметосъбиране", обясни Георгиева.
 
"Имаме дългогодишно сътрудничество и много добри партньорски отношения, всички преброявания се извършват съвместно, последното преброяване на населението не прави изключение. Нашата съвместна работа е основана на принципа на симбиозата и трудът ни е полезен за цялото общество," категоричен бе д-р Атанасов.

Как ще се изчислява новата такса смет

По негови думи данните ще бъдат изключително полезни за общините, защото предоставят информация за всички жилища в страната, за домакинствата и броя на членовете им. "Персонални данни като имена и ЕГН-та няма да бъдат предоставяни на общините", уточни още д-р Атанасов. Според него всяка община трябва да подаде заявление по образец към регионалното звено на НСИ и ще получи данни за домакинствата и жилищата напълно безплатно.
 

istock
istock

"Текстът и моделът на това споразумение отне една година, защото прецизно бе изработен по силата на действащото законодателство и детайлите, включени в него, бяха обмисляни задълбочено от нашите екипи", призна Георгиева и допълни, че законът за местните данъци и такси изиска подписване на споразумение, за да се премине към постепенно изчисляване на обема на отпадъчните суровини.
 
"Златоград и Баните полагат експериментални усилия за изчисляване на обема на отпадъци на всяко домакинство и един от основните проблеми, с които се сблъскват колегите от тези общини, са многофамилните жилищни сгради", призна Георгиева. Според нея общините могат да избират модел за изчисляване на отпадъците на база изхвърлени торби, на база количеството на отпадъка или на брой ползвали на имота, като последното се използва в момента. По нейни думи подписаното днес споразумение между НСИ и НСОРБ ще спомогне и за разширяването на системата за разделно събиране в цялата страна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg