Държавата и бизнесът са постигнали консенсус за редица промени в проекта за промяна на спорната Наредба Н-18 за касовите апарати.

Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като две трети от тях са приети, става ясно след среща тази седмица между бизнеса, НАП и представители на финансовото министерство, сред които и министър Владислав Горанов.
 
Миналия месец на срещата, на която премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът е съгласен да намали ДДС за ресторантьорите, бе оповестено, че влизането в сила на новата Наредба Н-18 ще стане от 1 март 2021 г.
 
От съобщението на НАП сега се разбира, че консенсус почти е постигнат, след като държавата се е съгласила да приеме голяма част от исканията на бизнеса. Предстои текстовете да бъдат допълнително обсъдени преди публикуването им за обществено обсъждане.
 

В новите предложения е заложено удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи в даден търговски обект, облекчени са реквизитите, които трябва да съдържат фискалните бонове, създадена е напълно нова регулация на т.нар. „медицински софтуер“ и е въведен удължен срок на работата в тестови режим - все неща, за които представителите на бизнеса настояваха дълго време.

istock
istock

Ресторанти и магазини няма да бъдат запечатвани за дребни нарушения като например разминаване с няколко лева между отчетения оборот и парите в касата, е едно от облекченията. От Националната агенция за приходи (НАП) са написали специални указания в кои сллучаи ще бъдат запечатвани търговските обекти.

При проверки на хора от НАП в медицински заведения данъчните ще имат достъп до данните за плащанията, отчетени в софтуера за управление на продажбите, но не и до здравна информация, т. е. до данните за болестите на хората, предвиждат част от промените.

На срещата е била изтъкната и работата по специализирания интернет сайт за Наредба Н-18, който ще бъде пуснат в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители.

За намеренията да бъде създадена интернет платформа за регулациите, които ще бъдат наложени чрез Наредба Н-18 НАП разкри още в края на февруари.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова изтъкна, че срещите с бизнеса ще продължат и другата седмица.
 

„Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради Covid-19, работата по наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите.

Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочва финансовият министър Владислав Горанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg