Издаването на шофьорска книжка за три дни ще ни струва тройно. Това предвиждат промени в  Тарифа № 4 за таксите, събирани от МВР, публикувана за обществено обсъждане.

В момента издаването на шофьорска книжка в срок от 30 дни, каквато е обикновената услуга, струва 25 лева за хората до 58 години, 11 лева – за тези между 58 и 70 години - 11 лева, а за всички над 70 години – услугата е безплатна. За хората с трайни увреждания, които имат решение от ТЕЛК, таксата е в размер на 3 лева.

Според промените в тарифата, ако искате да получите книжка до 3 дни трябва да платите 75 лева, ако сте на възраст до 58 години и 33 лева – ако сте между 58 и 70 години.
 

Ускорената процедура обаче може да се ползва само в някои случаи - при подмяна на книжката заради изтичащ срок на валидност, при вече изтекла валидност, при промяна в данните на водача, като смяна на фамилията и транслитерация, както и при издаване на дубликат, когато заявлението е подадено в звено "Пътна полиция" при СДВР или в областна дирекция на МВР.

istock
istock

От началото на септември всяка от тези възрастови групи шофьори ще може да използва ускорената услуга на тройно по-висока цена в сравнение с обикновената.

Издават шофьорска книжка до 3 дни

В момента МВР предлага бърза услуга за издаване на шофьорска книжка, в рамките на 10 дни от приемането на заявлението. Таксата се вдига двойно спрямо стандартната.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg