Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, в което настоява да бъде направен анализ и оценка на въздействието на разпоредбите за въвеждането т.нар. "екостикери" за моторните превозни средства (МПС) до 3,5 тона, които целят подобряване качеството на атмосферния въздух. Това съобщиха от кабинета на обществения защитник.

В случай че се установи прекомерно засягане на правата и интересите на гражданите на фона на недостатъчна ефективност на тази мярка за подобряване на чистотата на атмосферния въздух, да се предприемат действия за отмяна на въпросните норми, препоръчва Диана Ковачева.

Предлагат да отпаднат екостикерите за автомобилите

Става въпрос за измененията в наредбата от 16 декември за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства, с които е предвидено определянето на моторните превозни средства до 3,5 тона в екологични групи.

istock
istock

Ковачева обръща внимание върху факта, че е твърде спорно твърдението, че с въвеждане на екостикерите ще се съдейства и за преустановяване на нарушенията при провеждане на периодичните технически прегледи, тъй като мярката обхваща само превозни средства до 3,5 тона, т.е. извън обхвата им остават тежкотоварните камиони и автобуси, за които няма ограничение на база замърсяване, а те са по-големи замърсители на атмосферния въздух и част от тях редовно се движат в централните градски части.

Не е предвиден и регламент за оценка на екологичната група на МПС с допълнително монтирани газови уредби, е друг аргумент на омбудсмана.

Екостикерите целят да намалят неефективните прегледи и корупцията

Освен това "въвеждането на екостикерите оскъпява периодичния технически преглед на превозните средства, с което гражданите и бизнеса ще бъдат допълнително затруднени, особено в условията на пандемия", посочва Диана Ковачева.

Според нея е недопустимо компетентните органи да не са в състояние да спрат нарушенията при провеждането на периодичните технически прегледи и вместо да се повиши ефикасността на контрола върху пунктовете, гражданите да се натоварват с нови разходи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg